times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

BES Nedir, Nasıl Başvuru Yapılır?

Güncelleme: 11.09.2024
Yayımlama: 23.05.2024
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) Nedir?

BES kısaltması ile bilinen Bireysel Emeklilik Sistemi, aktif çalışma hayatında yapılan tasarrufların uzun vadede değerlendirildiği özel bir emeklilik sistemidir. 

Bireysel Emeklilik Başvuru Şartları

BES başvurusu için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Bireysel Emeklilik Sisteminde emekliliğe hak kazanabilmek için ise 10 yılı doldurmuş olmak ve 56 yaşını tamamlamış olmak gerekmektedir.

Bireysel Emeklilik sağlayan kişiye uygun herhangi bir şirkete başvurulabilir. Şirket tarafından hazırlanan emeklilik planı uygun ise, bireysel emeklilik başvuru formu doldurulur ve imzalanır. Doldurulan bu form ile iki gün içerisinde sisteme giriş yapılır. Formun imzalandığı tarih yürürlüğe giriş tarihidir.

İmzalanan bu sözleşme, katkı paylarının ödenmesi ve fonlarda yatırım olarak değerlendirilmesi, yapılan birikimlerin bireysel emeklilik hesabında izlenmesi, kesintiler, BES katılımcısının sistemden ayrılması, emekli olması, tarafların hak ve yükümlülüklerine ilişkin hususlar yer almaktadır.

BES Birikimi Nasıl Hesaplanır?

Yaşınız ile BES’ten emekli olmayı planladığınız yaş arasında geçen sürede yapılan aylık BES ödemeleri ile birikiminizi hesaplayabilirsiniz. BES’e ödenen aylık katkı payı, kişinin isteğine göre değişir. Katkı payının yanı sıra yüzde 25’lik devlet katkısı da hesaba katılmalıdır. En az üç yıl sistemde kalmak şartı ile sisteme ödediğiniz katkı payının yüzde 25’i kadar da devlet, birikiminize katkı sağlar. BES birikimi hesaplanırken, aylık ödediğiniz katkı payını, yüzde 25 devlet katkısını ve ödeme yaptığınız ay sayısını hesaba katmalısınız.

BES'ten Nasıl Emekli Olunur?

BES’ten emekli olmanın ilk şartı sistemde toplamda 360 ay, yani on yıl süreyle birikim yapmaktır. BES’ten emekli olabilmek için gereken diğer şart ise 56 yaşını doldurmaktır. 

BES Birikim Ödemesi Nasıl Alınır?

On yıl boyunca BES’te kalan kişiler 56 yaşından sonra BES’ten emekli olabilir ve birikimini toplu ya da aylık, üç aylık, altı aylık ödemeler ile geri alabilir.

Süre Dolduğunda BES Emekliliği Zorunlu mu?

On yıl veya 56 yaş dolduğunda emeklilik zorunlu değildir. İsterseniz, birikim yapmaya devam edebilir, böylece daha fazla devlet katkısı elde edebilirsiniz. BES’ten emekli olup birikimlerinizi almaya başladıktan sonra ise sisteme dönüş yapamazsınız. Emeklilik sonrası, toplu ya da dönemsel olarak ödeme alan kişiler daha sonra katkı payı ödemesi yapamaz. 

Bireysel Emeklilikte Nasıl Kazanç Sağlanır?

Bireysel emeklilik, sosyal güvenlik sistemine ek olarak sağladığı emeklilik geliri, emeklilik döneminde ister aylık olarak ister toplu olarak alınabilir. Yatırımlar, portföy yöneticileri tarafından çeşitli fonlarda değerlendirilerek yönetilir.

Devlet, BES için düzenli olarak veya toplu bir şekilde ödediğiniz katkı paylarının %30’u oranında bir destek sağlamaktadır. Aylık 500 TL BES ödemesi yapıyorsanız, 150 TL’si devlet tarafından ödenir.

Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı Nereye Yatırılır?

Devlet katkısı Bireysel Emeklilik hesabı dahilinde ayrı bir hesaba yatırılmaktadır. Bu sayede devlet katkısı ve kendi birikimleri ayrı ayrı izlenebilir. Emekliliğe hak kazanıldıktan sonra katkı payı ödemeye devam edildiği sürece devlet katkısı devam etmektedir. Bu hak kullanılmaya karar verilip bireysel emeklilik sisteminden ayrıldığında, devlet katkısı hesabındaki tüm birikime hak kazanılmış olur.

Bir yıl içerisinde toplam ödenen devlet katkısı, o yıl için belirlenen toplam brüt asgari ücret tutarının %30’unu geçemez.

Bireysel emeklilik hesabındaki birikimler, başka bir bireysel emeklilik şirketine aktarılabilir. Bu durumda devlet katkısı da aktarılır.

BES Katkı Payı Ödemelerine Ara Verebilir miyim?

BES üzerinden yaptığınız birikimlere belirli aralıklar ara verebilir, daha sonra sisteme tekrar dahil olabilirsiniz. Ancak BES’ten çıktığınız veya yeniden giriş yaptığınız durumlarda birikiminizde belirli oranlarda kesintiler olur. BES, sistemde kaldığınız süre uzadıkça kazancınızın da arttığı bir sistemdir.

BES Birikimi Nereden Takip Edilir?

BES birikimlerinizi, maaş müşterisi olduğunuz bankanın emeklilik sistemi üzerinden veya e-devlet üzerinden Emeklilik Gözetim Merkezi aracılığıyla takip edebilirsiniz. Emeklilik Gözetim Merkezi, bireysel emeklilik sisteminin güvenli ve etkin biçimde işletilmesini sağlamak ve katılımcıların hak ve menfaatlerini korumak için devlet tarafından hayata geçirilen bir sistemdir. 

Takasbank Bireysel Emeklilik Bilgilendirme İşlemleri Nedir?

Takasbank bireysel emeklilik sistemi katılımcılarına Takasbank nezdinde alt hesap açılması, bireysel emeklilik fon paylarının oluşturulması, katılımcı alt hesaplarına dağıtımı ve saklanması, devlet katkısı tutar ve fon paylarının katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takibi, katılımcıların fon paylarına ilişkin yetkili mercilerden gelen takyidat taleplerinin işlenmesi gibi işlemleri takip eden bir kuruluştur. Kişiler e-Devlet üzerinden Takasbank sayfasına giriş yaparak toplu bakiye, devlet katkısı gibi birçok bilgiye kolay bir şekilde ulaşabilir.

Kaynak:

Takasbank

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder