times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Ev Hanımlarına Emeklilik Hesaplama ve Şartları

Güncelleme: 10.09.2024
Yayımlama: 23.05.2024
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Ev hanımlığı da bir meslek türü gibidir. Çocuk büyütmek, yemek yapmak, bulaşık, çamaşır derken kadınların büyük bir kısmı zamanlarını ev işleri için harcarlar. Bu kadar uğraşın içerisinde çalışma hayatına atılamazlar.

Ev işleriyle uğraşan veya tüm zamanını çocuk büyütmek için harcayan kadınlar, düzenli bir işleri olmadığından zorunlu sigorta kapsamına alınmazlar. Bu nedenle ileride emekli olma şansları da ellerinden kayıp gitmiş olur.

Peki, ev hanımları sigortalı olma imkânı yok mu? Sorunun cevabı ise evet ev hanımları da sigortalı olabilir. Bu sigorta türüne “isteğe bağlı sigorta” denir. Tabii isteğe bağlı sigortalı olmak için bazı şartlar mevcuttur.

Ne Zaman Emekli Olurum

Ev Hanımlarının Emeklilikten Yararlanma Şartları

İsteğe bağlı sigortadan ev hanımlarının faydalanabilmesi için bazı şartları yerine getiriyor olması gerekir. Bu şartlar;

  • Sigortalı olarak herhangi bir yerde çalışmamak,
  • Malullük ve yaşlılık aylığı almamak,
  • 18 yaşından büyük olmak,
  • Herhangi bir gelire sahip olmamaktır.

En son maddeyi açmak gerekirse bir gayrimenkulünüz var ve bu gayrimenkul üzerinden kira alıyorsanız isteğe bağlı sigortalı olamıyorsunuz. Kısacası gelir vergisine tabi olmamanız şartı aranıyor. Fakat evinizde el işi, dikim vb. işler ile uğraşıp para kazanıyorsanız, bu sigorta türünden faydalanmanız konusunda herhangi bir sakınca bulunmuyor. 

Ev hanımları kredi kullanabilir mi sorusunun cevabı Ev Hanımlarına Kredi sayfamızda.

Ev Hanımları Emeklilik Başvurusu

Başvuru için, herhangi bir vergi dairesinden Gelir Vergisi mükellefi olunmadığına dair yazılı bir belge almak gerekiyor. Daha sonrasında “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” doldurularak, kimlik fotokopisi ile başvuru yapılabiliyor.

Ev Hanımları İsteğe Bağlı Sigorta ile Ne Zaman Emekli Olabilir?

Ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilmeleri için aşağıdaki şartları yerine getirmiş olmaları gerekiyor.

  1. Bu sigorta türünden yararlanmanın şartlarından birincisi gün sayısını doldurmuş olmaktır. Sigortaya başvurulan tarihten itibaren 25 yıl boyunca prim ödemesi yapılması gerekiyor. Bu süre toplu ödeme yöntemi ile kısaltılamıyor. 
  2. Diğer bir şart ise 25 yıllık prim ödemesi doldurulmuş olsa bile 58 yaşına kadar beklemek gerekiyor. 30 yaşında başvuru yapan bir kişi, 25 yıl boyunca primini ödese dahi 55 yaşında emekli olamıyor, 58 yaşını beklemesi gerekiyor.

Ev hanımlarına birtakım kolaylıklar da bu sigorta türünde mevcuttur. Yaşa bağlı olarak 25 yıl yani 9000 gün prim ödemek yerine, 5400 gün yani 15 yıl prim ödeyerek 61 yaşında da emekli olunabilir. Kişiye bu iki seçenekten hangisi uygun geliyor ise onu seçebiliyor. 

Ayrıca, sigorta başlangıcı yaptıktan sonra çalışmak için engel bulunmuyor. Sadece başvuru yapılan esnada çalışmıyor olma şartı geçerlidir. Eğer, emekli olmadan önce son 3,5 yıl sigortalı olarak çalışılırsa, ödenmesi gereken prim gün sayısı 7200 güne yani 20 yıla düşüyor.

Ev Hanımları İçin Emeklilik Primi Ne Kadar?

1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arası ödenmesi gereken en düşük prim miktarı 2024 yılı itibari ile 6.400,80 TL olarak belirtilmiştir. Primler belirlenirken ev hanımları için en önemli kriter gelirlerdir. Vergiden muaf olarak el işi yapan ev hanımları, kendileri tarafından belirlenen kazancın yüzde 32’si oranında prim öderler. Yapılacak prim ödemelerinin yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası, yüzde 12’si Genel Sağlık Sigortası’dır. 


En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Primlerimi Yatırırken Hangi Sigorta Türüne Dahil Olunur?

Ev hanımları, primlerini öderken Bağ-Kur kapsamında değerlendiriliyor. Primlerini yatırdıkları sürece sağlık sigortasından da faydalanabiliyorlar. İsteğe bağlı sigortalı vefat ettiği takdirde, 5 yıl boyunca primini ödemiş ise, geri kalanlara ölüm aylığı da bağlanabiliyor.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder