times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Taşıt Kredisinde Kasko Zorunlu mu?

Güncelleme: 16.10.2024
Yayımlama: 03.10.2024
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Taşıt kredisi ya da diğer bir adıyla araç kredisi, otomobil alacaklar kişilere özel olarak verilen kredi çeşitlerinden biridir. Taşıt kredisi çekerken kasko sigortası yaptırmak zorunlu değildir. Kasko sigortası, taşıtınızın başına gelebilecek olası risklere karşı önlem alabilmek için yapılan, zorunlu olmamakla birlikte kişinin isteğine bağlı olarak yapılan bir sigortadır. Kasko sigortası yaptırarak, kaza durumunda kendi risklerinizi güvence altına almış olursunuz.

Kasko Sigortası Taşıt Kredisiyle Yapılabilir mi?

İlgili yönetmeliği uyarınca; kasko sigortanızı kredi aldığınız bankada yaptırma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Fakat bankalar çoğunlukla taşıt kredisi oranlarını kaskolu ya da kaskosuz olarak farklı sunmaktadır. Bu durumda sigortanızı kredinizi aldığınız bankada yaptırırsanız; daha düşük faiz oranı elde edersiniz. Kasko sigortası sorgulamalarınızı trafik ve kasko sigortası sorgulama sayfamızdan edinin.

En Uygun Taşıt Kredisi Faiz Oranları

Araç Satışında Sigorta Ne Olur?

Eski aracınızı satıp, yeni araç sahibi olmak istediğiniz durumlarda kasko sigortanız sona ermez. Sigorta poliçeniz üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak, var olan kaskonuzu devam ettirilebilirsiniz. Sigorta sözleşmeleri iki taraflı olduğu için her iki tarafın da onayının alınması şarttır.

Kasko Sigortası Kapsamı ve Süresi

Kasko sigortanızın süresi, ödemeyi yaptığınız tarihten itibaren başlar. Fakat ödemelerinizi kredi kartı kullanarak, taksitle yapıyorsanız peşinatı ödediğiniz günden itibaren sigortanızın geçerlilik süresi başlar. Aksi belirtilmediği sürece kasko Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir. Sigorta süresi aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile 12.00’de başlar ve bir yıl sonra yine aynı saatte biter. 

Kasko Bedeli Nasıl Belirlenir?

Sigorta Şirketleri Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSB) ile araçların kasko değer listesini; marka, model ve üretim yılına göre belirlemektedir. Her ay güncellenen ve son 15 yıllık araçların yer aldığı bu listede tüm araçların cinsi, markası, modeli, üretim yılı gibi kriterler göz önünde bulundurularak, kasko bedeli belirlenmektedir. Sigorta şirketlerinin ses, iletişim ve görüntülü cihazları ile standartların dışında olan veya ilave olarak yer alan radyo, telefon, televizyon, klima gibi cihazlar için kasko bedeli ayrıca hesaplanmaktadır.

Araç Kasko Bedeli Nasıl Belirlenir?
Araç Kasko Bedeli Nasıl Belirlenir?

Kasko Sigortası Teminatları

Kasko sigortası temel olarak, çarpma-çarpılma, aracın yanması, aracın çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi, üçüncü kişilerin kötü niyet ya da muziplikle yaptıkları hareketler ile fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin yol açacağı zararlara karşı teminat sağlamaktadır. Verilen bu teminatlara ek olarak başka teminatlar da ekleyebilirsiniz.

Kasko Sigortası Çeşitleri

Kasko sigortaları kapsadıkları teminatlara göre dört gruba ayrılmaktadır. 

Dar Kasko: Standart kasko da belirtilen ana teminat gruplarından bir kısmını içeren üründür. 

Kasko: Ana teminatların hepsinin verildiği üründür.

Genişletilmiş Kasko Teminatların hepsinin ve genel şartlarda ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil edilebilecek risklerden bir kısmı için teminatın verildiği üründür. 

Tam Kasko:Ana teminatlarının hepsini içeren ve genel şartlarda ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil edilebilecek tüm riskler için verilen geniş kapsamlı üründür. Teminatın içeriği ürünlerden hangisine uyuyorsa poliçe isminde bulunması gerekir.  

Kasko sigortası çeşitleri aşağıdaki gibidir, ancak konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz; kasko ürün çeşitleri nelerdir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Kaynak:

Türkiye Sigorta Enstitüsü Vakfı - Kaç Tip Kasko Sigortası Vardır?

Türkiye Sigorta Birliği 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder