times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

MTV Ödemesi Nasıl Yapılır?

Güncelleme: 16.10.2024
Yayımlama: 03.10.2024
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Online Ödeme Sayfaları  

Ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri Gelir İdaresi veznelerinden ve anlaşmalı bankaların şubeleri ile ATM'lerinden ödenebilir. MTV hesaplaması hakkında detaylı bilgi almak ve anında hesaplama yapmak için MTV Hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

MTV Nasıl Ödenir

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesi her yıl iki eşit taksit olarak yapılır. MTVnin 1'inci taksiti ocak ayının sonuna kadar 2'inci taksiti ise temmuz ayının sonuna kadar ödenmesi gerekir. İsteyenler MTV’nin iki taksit ödemesini de aynı anda yapabilir.

2023 yılında bir kereye mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödendi. Ek MTV, aracın sıfır ya da trafiğe kayıtlı olması farketmeksizin, tüm araçlara uygulandı.

MTV Ödemesi Nasıl Yapılır?
MTV Ödemesi Nasıl Yapılır?

MTV Ödeme Nereden Yapılır?

1- Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) MTV Ödeme

Gelir İdaresi Başkanlığı MTV Ödeme

Gelir İdaresi Başkanlığından Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunu ödemek için:

  • MTV ve trafik para cezası ödeme butonunu tıklayın.
  • T.C. kimlik numarası ya da vergi kimlik numarasını ve plakanızı bitişik şekilde yazarak girin. 
  • Eğer varsa özel plakanızı girin.*
  • Güvenlik kodunu girin ve sorgula butonuna tıklayın. MTV borcunu ödemek için önce sorgulama yapmanız gerekir.
  • Açılan sayfada hem MTV borcunuz hem de varsa trafik para cezası borcunuz listelenir. Ödeme yapmak istediğiniz seçeneği seçin ve MTV ödemesini yapın. 

*Özel plaka; şirket ismi, kişi ismi vb. isimlerin yazılı olduğu plakalardır.

Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif web sitesinden MTV ödemesi, anlaşmalı bankalar aracılığıyla sadece 02:00-23:45 saatleri arasında yapılır. 

2- İnternet Bankacılığıyla MTV Ödeme

Anlaşmalı bankalar aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığından kredi kartına taksit imkanıyla MTV ödemesi yapılır. Garanti BBVA, Yapı Kredi, QNB Finansbank, Vakıfbank, Denizbank, TEB, Türkiye Finans, Halbank ve Akbank, Aktif Bank, HSBS, ING Bank ve Kuveyt Türk internet bankacılığıyla MTV borcunuzu ödeyebilirsiniz. 

İnternet bankacılığıyla MTV borcunu ödemek için:

  • Güvenlik bilgileriniz ile internet bankacılığına giriş yapın.
  • Ödemek istediğiniz bankanın ara yüzüne göre "Ödemeler" seçeneğinden "Vergi ödemesi" butonlarına tıklayın. 
  • Ödeme aracı olarak kredi kartını ya da banka kartını seçin.
  • Plaka, T.C. kimlik numarası veya vergi yılı gibi bilgileri girin. Ve öde seçeneğini tıklayarak MTV borcunu yatırın. 

3- Yapı Kredi MTV Ödeme

Yapı Kredi İnternet Bankacılığı ile Motorlu Taşıtlar Vergisini online ödeyebilirsiniz. Ayrıca Yapı Kredi mobil uygulaması ile de MTV vergisini ödeyebilirsiniz. Yapı Kredi ile MTV ödeme yapmak için aşağıdaki adımları takip edin:

  • Yapı Kredi MTV ödeme sayfasını ziyaret edin. 
  • Araç bilgilerini girerek araca ait ödenmesi gereken vergi borcu ve varsa gecikmiş faizi görüntülenir.
  • Borç bilgileri sayfasında ödemek istediğiniz borcu seçip devam edin. 
  • Kart bilgilerinizi girerek ödeme işlemini tamamlayın.

Vergi ödemeleri saat 22:00'ye kadar yapılabilir. 

Yapı Kredi MTV Ödeme

4- Halkbank MTV Ödeme

Halkbank kredi ve banka kartınızda Halkbank internet bankacılığından ve mobil uygulamadan taşıt vergini ödeyebilirsiniz. Müşteri numarası veya kimlik numarası, parola ve tek kullanımlık şifre ile giriş yaptıktan sonra, "Ödeme/Vergi" menüsü altından borcunuzu ödeyebilirsiniz. 

Kredi Kartı ile MTV Ödenir mi?

Evet, anlaşmalı bankalar aracılığıyla hem kredi kartı ile hem de banka kartı ile Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi yapılır. 

2024 yılı için Motorlu Taşıtlar Vergisi taksitlendirme aşağıdaki gibidir:

Banka
Taksit Sayısı
GİB İnternet Sitesi Üzerinden Ödemelerde 
Akbank
2
2
Garanti Bankası**
3 3
Halk Bank
3 3
İş Bankası
2 3
Kuveyt Türk
3 3
QNB Finansbank
2
2
TEB
3 3
VakıfBank
3 2
Yapı Kredi***
3 4
Ziraat Bankası 3
3

* Taksit seçeneği sadece kredi kartı üzerinden yapılan ödemelerde sunuluyor.

** BonusFlaş, Garanti BBVA Mobil, Garanti BBVA İnternet, 444 0 333 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi ve Garanti BBVA ATM’lerinden yapılan ödemelerde tek ödeme ve 2 taksit seçenekleri bulunmaktadır.

*** MTV’nizi gib.gov.tr üzerinden World Pay QR kodla ödeme seçeneği ile 4 taksitle ödeyebilirsiniz.

BDDK'nın ilgili mevzuatı kapsamında vergi ödemeleri kredi kartı üzerinden 9 taksit ile yapılabiliyor. Ancak bankaların çoğunluğu tabloda görüldüğü üzere MTV ödemesini 3 taksite bölüyor. Öte yandan faiz ödemesinin kabul edilmesi durumunda neredeyse her banka MTV ödemesini 9 taksite bölebiliyor. Kredi kartı taksit faizi hesaplaması yapmak için ise taksitli nakit avans aracımızı kullanın.

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme ve taksitlendirme konusunda detaylı bilgiye MTV taksitlendirme yazımızdan ulaşın.

Sıfır Alınan Taşıtların MTV Ödemesi

Sıfır olarak alınan bir taşıt takvim yılının ilk 6 ayı (ocak- haziran) içerisinde tescil edilirse MTV'nin 1. taksit (ocak ayı) ödemesine, ikinci 6 ay (temmuz- aralık) içerisinde tescil edilirse MTV'nin 2. taksit (temmuz ayı) ödemesine dâhil edilir. Taksit süresi geçmiş olanların ödemesi ise tescil tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yapılır.

Kamyonet’in Panel Van Olarak MTV Ödemesi

Ruhsatta kamyonet olarak geçen araçların arka kısımlarında “yolcu oturma” koltuğu bulunuyorsa araç vergi hesaplaması “panel van” olarak yapılıyor. Örneğin toplamda 5 oturma koltuğu olan kamyonetin araç vergi hesaplaması panel van araç üzerinden yapılıyor. Bu durum daha yüksek bir vergi ödenmesine sebep olsa da araç vergisini “panel van” olarak ödeyen kamyonetlerin otoyol hız sınırı olan 95 km’nin, panel van hız sınırı olan 110 km’ye çıkmasını da sağlıyor. 

Motorlu Taşıtlar Vergisini Kimler Ödemek Zorundadır?

Motorlu Taşıtlar Vergisini, trafik şube veya bürolarına kayıtlı olan kara taşıtları ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı ve tescil edilmiş uçak ve helikopter sahiplerinin ödemesi gerekir. 

Motorlu Taşıtlar Vergisini Ödemezsem Ne Olur?

Motorlu Taşıtlar Vergisi zamanında ödenmezse aylık olarak MTV primine gecikme zammı uygulanır. Uzun süre MTV borcu ödenmezse, Maliye Bakanlığı eve uyarı gönderir. Ayrıca yasal olarak tanınan sürelerin sonunda ödeme yapılmaması halinde kamu alacağı olduğu için e-haciz işlemi başlatılır.

e-Haciz işlemleri konusunda detaylı bilgi için e-haciz işlemleri yazımızı ziyaret edin. 

Yanlış Plakaya MTV Ödersem Ne Olur?

Yanlış plakaya MTV yatırılırsa ödenen tutar iade edilir. Yapılan yanlış ödeme kredi kartı ya da banka kartı ile yapıldıysa iade işlemleri doğrudan bankanın çağrı merkezi ya da şubesi üzerinden gerçekleştirilir. 

Yanlış ödeme vergi dairesine yapıldıysa, aracın bağlı bulunduğu daireye iade dilekçesi ve ödenen verginin dekontu ile başvuru yapılır. 

MTV Tutarını İki Kez Ödersem Ne Olur?

MTV tutarı iki kez ödenirse, ikinci yapılan ödeme için sistem ödemenin kabul edilmediğini bankaya bildirir. İnternet bankacılığından ya da çağrı merkezini arayarak ikinci ödemenin iade edildiğinden emin olun. 

Mükerrer MTV ödemesi hesabınıza iade edilmediyse ikinci ödemenin dekontu ve iade dilekçesiyle birlikte aracın bağlı olduğu vergi dairesine başvurun.

Kaynaklar: 

15.07.2023 Tarihli 32249 sayılı 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

Hesapkurdu.com Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama  

Hesapkurdu.com MTV Taksitlendirme

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder