25.000 TL'ye varan nakit fırsat!
0
faizli
Halka Arz Nedir? Halka Arza Nasıl Girilir?
Halka Arz İşlemi Nedir?
Halka arz, şirketlerin hisse senetlerini çağrı ve ilan yoluyla satışa çıkarmasıdır. Halka arz işleminin ardından şirketler Borsa İstanbul yani BIST Pay Piyasasında işlem görebilir, böylece tüm yatırımcılara hissedar olma yolu açılır.
Hisse senedi hakkında detaylı bilgiyi hisse senedi nedir, nasıl alınır sayfamızdan edinin.
En Yüksek Mevduat Faiz Oranları:
* Tüm bankaların mevduat oranları görmek ve karşılaştırmak için mevduat faiz oranları sayfamızı ziyaret edin.
Halka Arz İşlemi Kaça Ayrılır?
Halka arz işlemi birincil ve ikincil olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar:
- Birincil halka arz: bir şirketin hisselerini ilk kez satışa çıkarması ve borsada işlem görmeye başlamasıdır.
- İkincil halka arz: daha önce hisselerinin küçük bir bölümünü satışa çıkaran bir şirketin hisselerinin bir bölümünü daha halka arz etmesidir.
Hazine bonosu ve devlet tahvili hakkında detaylı bilgi almak için hazine bonosu ve devlet tahvili sayfamızı ziyaret edin.
Halka Arz Neden Yapılır?
Halka arz işleminin birden fazla nedeni ve getirisi vardır. Bunlar:
- İlk sebep finansman kaynağıdır. Yeni yatırımlar yapmak, büyümek ya da borçlarını ödemek isteyen şirketler, halka arz işlemi ile hisselerinin bir bölümünü satışa çıkarabilir ve borçlanmaya gitmeden nakit sağlayabilir.
- Kredibilite yani güvenirlilik sağlamasıdır. Halka arz edilen şirketler, bankalar, müşteriler, tedarikçiler ve tüm paydaşlar için güven ortamı yaratır. Bu güven ortamı da gelecekte yapılacak borçlanmalarda kolaylık sağlar.
- Halka arz, şirketlerin itibar ve görünürlüğüne katkı sağlar.
- Finansman, kredibilite, kurumsallaşma, itibar ve görünürlük gibi getirilerin tamamı da şirketin değerinin yükselmesini sağlar. Halka arz edilen şirketlerin şeffaf yapıları ve borsada işlem görmeleri sebebiyle elde ettikleri bilinirlik şirket değerinin artmasını sağlar.
İhtiyaç finansmanı hakkında detaylı bilgi için ihtiyaç finansmanı nedir sayfamızı inceleyin.
Halka Arz İşlemi Nasıl Yapılır?
Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) şartlarını yerine getirmeyen şirketler Borsa İstanbul’da işlem göremez. Halka arz işlemi için yerine getirilmesi gereken prosedürler şu şekilde sıralanabilir:
- Aracı Kurum: Şirketin halka arz kararının ardından öncelikle, SPK tarafından yetkili bir kurum ile aracılık sözleşmesi imzalaması gerekir. Anlaşma sağlanan kurum, halka arz işlemi için gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlar; bir halka arz programı yapar, şirketin hisse değerini belirleyecek çalışmayı yürütür ve son olarak SPK ve Borsa İstanbul tarafından istenen başvuru belgelerinin hazırlanmasını sağlar.
- SPK ve Borsa İstanbul’a Başvuru: Başvuru, anlaşma yapılan aracı kurum tarafından yapılır. Şirketin SPK mevzuatlarına uygunluğunun sağlanmasının ardından halka arz izahnamesinin onayı için SPK’ya, kota için Borsa İstanbul’a başvuru yapılır.
- Denetim: Başvurunun ardından, SPK ve Borsa İstanbul yetkilileri şirketin finansal ve hukuksal faaliyetlerini inceler. Bağımsız denetim kuruluşlarınca hazırlanmış geçmiş finansal tablolar kontrol edilir.
- Halka Arz İzahnamesinin Onayı: Denetimlerin başarıyla tamamlanmasının ardından halka arz işlemi fiilen başlar. Halka arz işleminin gerçekleşmesi için hazırlanan izahname, SPK tarafından onaylandıktan sonra başvuru yapan şirketin ve halka arz işlemine aracılık eden konsorsiyum üyelerinin web sitelerinde yayınlanır.
- Halka Arz ve Talep Toplama: Şirket hisselerinin değeri, aracı kurum ve oluşturulan konsorsiyum tarafından belirlenir. Halka arz ilanının ardından hisse almak isteyen yatırımcılar, aracı kurumlar veya bankalara başvuru yapar. Konsorsiyum, talep ve başvuruları değerlendirir.
- Borsa’da İşlem Görmeye Başlama ve Gong Töreni: Halka arz işleminin tamamlanmasının ardından Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) duyuru yayınlanır. Daha sonra şirket hisseleri borsada işlem görmeye başlar. Şirketin borsadaki ilk işlem gününde bir gong töreni gerçekleştirilir.
Halka Arzın Dezavantajları Nelerdir?
Halka arz işleminin getirilerinin yanı sıra bazı dezavantajları olabilir. Bu dezavantajlar şunlardır:
- Halka arz süreci, şirketler için oldukça maliyetlidir. Halka arz için anlaşılan aracı kurum, bu süreçte istihdam edilen çalışanlar, başvuru ücretleri ve vergiler önemli gider kalemleridir. Ayrıca halka arz başvurusunun onaylanması için yönetim, bilgi teknolojileri ya da muhasebe sistemlerinde bazı değişiklikler gerekebilir. Bu da ekstra bir masrafa sebep olur.
- Halka açık şirketlerin daha sonraki süreçte de yerine getirmesi gereken bazı yükümlülükler vardır. Dönemsel raporların hazırlanması için yine aracı kurumlarla çalışılması gerekir.
- Halka açık şirketlerde karar alma süreci daha uzun sürer. Büyük hissedarların onayı olmadan önemli kararlar alınamaz, bu da hızlı karar alma ve faaliyete geçme özgürlüğünü kısıtlar.
- Şeffaflığın pek çok getirisi vardır ancak bazı durumlarda dezavantaj olarak görülebilir. Halka açık şirketler, tüm faaliyetlerini açıklamak durumundadır. Bu da rakiplerden gizlenen iş yürütme süreçlerinin ortaya çıkması anlamına gelebilir. Ayrıca açıklanan faaliyetler medyaya da yansıyabilir ve bir kriz doğurabilir.
- Halka arz işlemi ilk aşamada şirketin değerinin artmasını sağlar. Ancak daha sonra yatırımcıların yönelimleri şirket değerlerini olumsuz etkileyebilir. Örneğin birçok yatırımcının aynı anda hisselerini elden çıkarması şirket değerini düşürür.
- Şirketin hisse değerleri iş süreçlerini etkileyebilir. Yönetim, hisse fiyatlarındaki dalgalanmalardan etkilenerek yanlış kararlar alabilir.
Halka Arza Nasıl Katılırım?
Bir hisse senedinin halka arz edilmesi BİST üzerinden satış yöntemi ile yapılıyprsa hisse senedinin kodunu piyasa ekranınaki alana yazarak hisseyi bulabilir ve alım satım işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Halka arz ile hisse senedi alım satım işlemleri yapmak için şu yöntemleri tercih edebilirsiniz;
- Bankalardan halka arza katılmak,
- Borsa aracı kurumları ile halka arza katılmak
Halka Arzdan Kazanç Sağlanır mı?
Halka arz hisseleri tavan bozulduktan sonra yükseliş ya da düşüş yaşamaktadır. Bu nedenle piyasaları iyi takip ederek öngörülü olmak oldukça önemlidir. Sadece kar edileceği düşünülerek hisse alım-satım işlemlerine girilmemeli, riskler göz önünde bulundurulmalıdır.
Hangi Bankalardan Halka Arza Girilebilir?
Halka arza girilebilecek bankalar şu şekildedir;
- Akbank,
- İş Bankası,
- Yapı Kredi,
- Garanti Bankası,
- Ziraat Bankası,
- Vakıfbank,
- Halkbank,
- TEB,
- QNB Finansbank,
- Denizbank,
- Kuveyt Türk,
- Burgan Bank
Swap hakkında detaylı bilgi almak için swap nedir sayfamızı ziyaret edin.
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.