times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Enflasyon Korumalı Mevduat Hesabı Nedir?

Güncelleme: 09.09.2024
Yayımlama: 15.05.2019
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

6563 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “01/01/2024 tarihinden itibaren yeni Kur Korumalı TL mevduat hesabı açılamayacak ve hali hazırda Kur Korumalı TL mevduat hesabı bulunan kişilerin vade sonlarında mevcut hesapların yenilenmesi yapılmayacaktır.


22 Nisan 2019 tarihinde Ziraat Bankası’nın öncülüğünde ortaya çıkan “enflasyon endeksli ve faiz korumalı vadeli hesap” tanım ve içerik olarak normal vadeli hesaplardan ayrılmaktadır. Bu üründe, hesap açılışında taahhüt edilen faiz oranı ile vade sonunda oluşan TÜFE Endeksi yıllık değişim oranı + ilave oran karşılaştırıldığında yüksek olan tarafın faiz oranını kazandıran mevduat ürünüdür.

Özellikle Türk lirası mevduata geçişi özendirmek ve yabancı para mevduatına olan ilgiyi düşürmek amacı ile atılan bir adım olmakla beraber tasarruf sahibine yüksek kazanç sağlaması hedeflenmiştir. 


En Yüksek Mevduat Faiz Oranları:

* Tüm bankaların mevduat oranları görmek ve karşılaştırmak için mevduat faizi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.


Enflasyona Endeksli ve Faiz Korumalı Vadeli Hesabın Avantajları

Tüketicilerin mevcut birikimlerini enflasyona karşı koruması ve reel (gerçek) getiri sağlaması bu hesabın en önemli avantajlarını oluşturur. Ayrıca kişiyi tasarrufa yönlendirmekle beraber mevcut anaparasının enflasyona karşı değer kaybetmesini önleme amacı da taşır.

Enflasyona Endeksli ve Faiz Korumalı Vadeli Hesapta Vergi Avantajı

1 Mayıs 2019 tarihinde yapılan yasal değişiklik sonrası enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan bir yıldan uzun vadeli mevduat hesaplarında gelir vergisi kesinti oranı %0 olarak uygulanmaktadır. Normal vadeli hesaplarda %10-15 stopaj kesintisi olduğu hatırlanırsa, enflasyon endeksli vadeli hesabın daha yüksek getiri sağlayacağı kesin olarak görülebilecektir. Bu konuda vergi avantajı bulunmaktadır. 

Altın hesabı ve döviz hesabı ile ilgili bilgi almak için ilgili sayfalarımızı ziyaret edin.

Enflasyon Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı Hangi Bankalarda Mevcut?

Ziraat Bankası’nın liderliğinde ortaya çıkan enflasyon endeksli vadeli hesaplar şu an için sunan bankalar; 

Banka AdıÜrün Adı
Ziraat BankasıEnflasyona Endeksli-Faiz Korumalı Vadeli Hesap
HalkbankEnflasyona Endeksli Mevduat
İş BankasıEnflasyona Endeksli Vadeli Hesap
VakıfbankEnflasyona Endeksli Kazandıran Hesap
DenizbankKorumalı Mevduat Hesabı
Garanti BankasıEnflasyona Endeksli Vadeli Mevduat

Enflasyona Endeksli Vadeli Mevduat Türleri

Bankalar şu an için ilgili hesaba ait 3 farklı ürün çeşidi sunmaya başladılar. Sunulan ürünler:

1-Enflasyona Endeksli Faiz Korumalı Mevduat Hesabı

Bu mevduat hesabında enflasyon oranının üzerinde bir faiz kazancı oluşturulması hedeflenir. (Hesap açılışında taahhüt edilen faiz oranı) ve (Vade sonundaki en güncel TÜFE Endeksi yıllık değişim oranı + ek oran/marj oranı) kıyaslandıktan sonra hangisi daha yüksekse, tüketici lehine olan oran kabul edilir ve uygulanır. 

Her bankada değişiklik göstermekle beraber hesabın vade süresi 92-500 gün arası olabilir. Hesap vadesinden önce kapatılırsa, faiz hak edişi söz konusu olamaz.

2- Enflasyona Karşı Koruyan Uzun Vadeli/Yıllık Ödemeli Mevduat Hesabı

İlgili hesap türünde tüketiciye yüksek faiz getirisi sağlamak düşüncesi yerine mevcut birikimini enflasyona karşı koruması ön planda tutulmuştur. (TÜFE endeksi yıllık değişim oranı) + (Risk oranı/ek oran) ile anaparanın enflasyona karşı değer kaybetmesine engel olunur.

Her bankada değişiklik göstermekle beraber hesabın vade süresi 366-500 gün arası olabilir. Hesap açılışında taahhüt edilen sabit bir oran bulunmaz. Gerçek kişilere sunulan bir hesap olmakla beraber hesaba sadece vade tarihinde para yatırılır. Hesaptan para çıkışı yapıldığında, hesabın alt limit tutarı bozulmuyorsa, vade başı da bozulmayacaktır.

Tüm hesaplamalarda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan en güncel TÜFE değişim oranı dikkate alınır.

3- Enflasyona Karşı Koruyan Ara Faiz/Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı

Tüketicinin tercihine göre aylık, 3 aylık ve 6 aylık dönemler seçilerek tahakkuk eden faizin bankadan alınabilmesidir. 366-400 gün vade süresi tercih edilen bankaya göre seçilebilir. Hesap açılış tarihinde herhangi bir oran taahhüttü genellikle yer almaz. 

Dönem sonunda, dönemsel TÜFE değişim oranı üzerine hesap açılış tarihinde belirlenen ve geçerli olan risk primi eklenerek kazanç sağlanır.

Hesabın vadesinden önce kapatılması durumunda faize hak kazanılamaz, eğer varsa ödenmiş ara dönem brüt faiz tutarları, hesabın anapara bakiyesinden düşülerek tahsil edilir.

Enflasyon Korumalı Mevduat Hesabında Hesap İşletim Ücreti Var mı?

Enflasyon korumalı mevduat hesaplarında bankalar genellikle hesap işletim ücreti almamaktadır. Fakat bazı bankalar enflasyon endeksli veya faiz korumalı hesaplarını ayırarak işletim ücreti alabilmektedirler. Diğer vadesiz hesapları açtıran müşterilerden alınan hesap işletim ücreti hakkında detaylı bilgiyi sayfamızdan edinebilirsiniz.

Enflasyona Endeksli ve Faiz Korumalı Vadeli Hesaplarda Elde Edilecek Getiri Nasıl Hesaplanır?

Aşağıda yer alan tabloda vade tarihinde kullanılacak faiz oranını üç farklı örnek için hesaplayalım.

Sabit FaizEk/Marj OranıTÜFE OranıKıyaslamaUygulanacak Faiz
%22%3%1822 > 21
%22
%22%3%19,5022 < 22,50
%22,50
%23%3%2023 = 23
%23

Vade Sonunda Hesap Kapanır mı?

Mevcut hesap otomatik olarak kapatılmaz. Aynı vade ile o gün banka tarafından açıklanan faiz oranı ve ek oran ile yeniden otomatik olarak yenilenir. Tüketici dilerse hesabını kendi talimatıyla sonlandırabilir.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, TL faiz oranında getiri ya da kurun faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı koruması sunan bir mevduat üründür.

Ürün gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işler ayrıca faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanarak; yüksek olan oran üzerinden yatırım getirisi hesaplanır.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder