25.000 TL'ye varan nakit fırsat!
0
faizli
Faiz Artırımı Nedir?
Faiz Artırımı Nedir?
Faiz artırımı, T.C. Merkez Bankası tarafından ekonomik koşulları düzenlemek/dengede tutmak ve enflasyonu kontrol altına almak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Bankaların mevduat oranlarını karşılaştırmak için mevduat faizi sayfamızı ziyaret edin.
En Yüksek Mevduat Faiz Oranları:
* Tüm bankaların mevduat oranları görmek ve karşılaştırmak için mevduat faiz oranları sayfamızı ziyaret edin.
Faiz Artırımı Kararını Kim Alır?
Faiz artırımı, faiz indirimi ya da faiz oranının sabit tutulması gibi politika faizi kararları, Merkez Bankası bünyesindeki Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından aylık yapılan toplantılar sonrasında alınır. PPK toplantılarının tarihleri belirlidir ve toplantıda alınan politika faizine dair kararlar, aynı gün saat 14.00'te açıklanır.
Döviz, döviz kuru hakkında detaylı bilgi almak için döviz sayfamızı ziyaret edin. Parite nedir, nasıl hesaplanır detaylı bilgi almak için parite nedir, nasıl hesaplanır yazımızı inceleyin.
Faiz Kararı Ekonomi Üzerindeki Etkisi Tahmin Edilebilir mi?
Merkez bankalarının faiz kararının ekonomi üzerinde etkileri yalnızca teoride tahmin edilebilir. Reel ekonomi ve piyasalar her zaman teoriye göre hareket etmez. Bu sebeple aşağıda belirtilen sebepler, etkiler ve sonuçlar, daima geçerliliği olan durumlar değildir.
Dolar hesabı veya euro hesabı nasıl açılır detaylı bir şekilde öğrenmek için dolar hesabı ve euro hesabı sayfalarımızı inceleyin.
Faiz Artırımı Neden Yapılır?
- Genelde faiz artırımı, özellikle cari açık veren yani ithal ettiği ürünler ihraç ettiği ürünlerden fazla olan ülkelerde, iç piyasaya yurt dışından nakit akışı sağlayarak ekonomiyi rahatlatmak için yapılır.
- Faiz artırımı kararının ardından yatırımcıların, diğer para birimleri ve yatırım araçlarındaki birikimlerini ülke para birimine çevirerek mevduat hesabına yatırması beklenir. Bu da ülkenin para birimine olan talebi artırır.
- Böylece ülkenin para birimi, yabancı para birimleri karşısında değer kazanır. Bu durumun sonucunda ise üretim maliyetlerinde artış sebebiyle ortaya çıkan maliyet enflasyonu engellenir.
- Faiz artırım kararının ardından piyasada talep azalır ve tasarruf artar; bu durum, talep enflasyonunun da engellenmesini sağlar.
Mevduat yatırımı yaparken doğru banka nasıl seçilir merak edilenleri mevduat yatırımı yapmak için doğru banka nasıl seçilir sayfamızdan edinin.
Faiz Artırımının Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Faiz artışının ardından, talep ve tüketim düşer ve tasarruflar artar; böylece piyasalardaki hareketlilik azalır. Faiz artırım kararı ayrıca yatırım maliyetlerinde artışa sebep olur ve bu da yatırımların ve üretimin düşmesine sebep olur. Yatırımların ve üretimin azalması, istihdamın azalması ve ekonomik büyümenin zayıflamasını da beraberinde getirir.
Aylık enflasyon oranlarını öğrenmek ve tefe tüfe hesaplaması yapmak için enflasyon oranları tefe tüfe hesaplama sayfamızı ziyaret edin.
Faiz Artırımının Enflasyon Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
- Faiz artırımının, hem maliyet hem de talep enflasyonunun düşürmesi beklenir.
- Faiz artırımı ile ülke para birimi değer kazanır ve ithal ham madde fiyatlarındaki düşüş, maliyet enflasyonunun önüne geçer.
- Faiz artırımının ardından yatırımcılarda birikimlerini yüksek faizli mevduat hesaplarına yatırma yönelimi olur; bu da tasarrufun artması ve alım talebinin düşmesine sebep olur. Böylece enflasyonun yükselmesi engellenir.
Faiz Artırımının İstihdam Üzerindeki Etkileri
Faiz artırımının ardından yatırımlarda düşüş beklenir; çünkü yatırımcılarda riski çok daha düşük olan vadeli mevduat hesaplarına yönelim olur. Ayrıca, kredi faiz oranlarının yükselmesi, banka kredisi ile yatırım yapmayı düşünen yatırımcıların maliyetinin de artmasına sebep olur. Yatırımların düşmesi ile istihdam da düşer, işsizlik oranında artış meydana gelir.
Faiz Artırımının Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkileri
Faiz artırımı kararı, ekonomik büyümede istihdam ile benzer bir etkiye sebep olur. Harcama eğiliminin düşmesi, tasarrufun artması ve yatırım maliyetlerindeki artış sebebiyle yatırımların azalması ile ekonomik büyüme zayıflar.
Kaynak:
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.