times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Vadeli Mevduat mı Bono mu?

Güncelleme: 12.09.2024
Yayımlama: 13.04.2017
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Vadeli Mevduat Getirisi Nedir?

Banka yatırdığınız mevduatı kredi vermek gibi bankacılık operasyonlarında kullanır. Bunun sonucunda elde ettiği gelirin bir kısmını düzenlediği faiz oranı/kar payı üzerinden hesaplayarak mevduat sahibiyle paylaşır. 

Mevduat hesabı açtırmadan önce bilmeniz gereken mevduatınızın vadesi dolmadan kazanç elde edemeyeceğinizdir. Bu nedenle vadenizi dikkatli ayarlamanız gerekir. Aksi durumda paranızı çektiğinizde, faiz geliri elde edemezsiniz.

Acil para ihtiyacınız doğabileceğini düşünüyorsanız kısa vadeleri tercih edebilirsiniz. Fakat şunu da bilmenizde fayda var ki kısa vadede mevduat faizleri daha düşük olmaktadır. Buna karşın uzun süre ihtiyaç duymayacağınız bir birikiminiz varsa uzun vadeleri tercih ederek daha fazla kazanç sağlayabilirsiniz.


En Yüksek Mevduat Faiz Oranları:

* Tüm bankaların mevduat oranları görmek ve karşılaştırmak için mevduat faiz oranları sayfamızı ziyaret edin.


Bono Nedir?

Bono, vadesi 60 günden az – 360 günden fazla olmayan, çıkarılan kurum tarafından ödeme, ispat ve teminat amacıyla kullanılan menkul kıymetlerdir. Banka Bonoları ise kalkınma ve yatırım bankalarının borçlu sıfatıyla düzenlediği bonolardır.  

Bononun yasal ve geçerli olabilmesi için bazı koşulları sağlaması gereklidir.

Bu koşullar:

  • Bono kelimesinin geçmesi
  • Kayıtsız şartsız bir meblağ ödenmesi vaadi (Bedel)
  • Lehtarın (alacaklı) adı ve soyadı
  • Bononun düzenlendiği gün
  • Bononun düzenlendiği yer
  • Ödeme yeri
  • Senedi düzenleyenin imzası
  • Vade

Banka bonolarına yatırım yapmak istediğinizde muhatabınız bankalar olacaktır. Bankaların bonolarında da ödeme tarihine göre yıllık bazda iskonto oranı hesaplanır. Böylelikle elde edilecek kazanç ortaya çıkar ve vade sonunda kazancınızla birlikte paranızı da alabilirsiniz. 

Vadeli hesap hakkında bilgi almak için ise vadeli hesap nedir sayfamızı ziyaret edin.

Vadeli Mevduat mı Bono mu Daha Avantajlı?

İki yatırım aracının da en belirgin özelliği sabit getirili yatırım aracı olmasıdır. Yatırımı yaptığınız anda vadesinde elde edeceğiniz faizi bilir ve vadesini beklerseniz, ana paranızı faiziyle birlikte alabilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında riski sevmeyen yatırımcılar için her ikisi de uygundur.

Bu iki yatırım aracı arasındaki en önemli farklılık vergi oranlarıdır. Bonolarda %10, vadeli mevduatta ise %15 oranında stopaj vergisi uygulanır. Eğer bono ve mevduatta eşit faiz oranları ile yatırım yapabiliyorsanız, sadece vergisel avantajından dolayı bonoyu tercih edebilirsiniz. 

Örnek Hesaplama:

10,000 TL’yi %13 faiz oranı ile 1 yıllığına bono ve mevduata ayrı ayrı yatırdığımızı düşünelim. Bir yıllık brüt faiz geliriniz her ikisinde de 1300 TL olur. Bonoda bu brüt gelirin %10’u olan 130 TL vergi kesintisi olacaktır. Cebinize giren net faiz 1170 TL’dir. Mevduatta ise 1300 TL’nin %15’i olan 195 TL kesilir ve cebinize 1.105’TL girer. Örnekte gördüğünüz gibi aynı faiz oranı olmasına rağmen 10,000 TL’lik yatırımda bono mevduata göre 65 TL daha fazla kazandırır.

Ancak bu örnekten yola çıkarak bononun her zaman için daha karlı bir yatırım aracı olduğunu söylenemez. Hangisinin daha karlı olduğu tamamen işlemin gerçekleştirileceği dönemdeki faiz oranlarına bağlıdır.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder