times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Kredi Ödemeleriniz Gecikirse Ne Olur?

Güncelleme: 10.09.2024
Yayımlama: 17.12.2019
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Kredi taksitlerindeki gecikmenin başlangıcından itibaren banka borçluyla iletişime geçer. Süreç ise yaklaşık aşağıdaki gibi ilerler:

  1. Banka, ilk taksit gecikmesini telefon, mesaj, e-posta gibi iletişim araçlarının bir ya da birkaçını kullanılarak bildirir.
  2. Kısmi ödeme yapıldıysa, yine gecikme sayıldığı için iletişim kanalları ile bildirim yapılır. 
  3. Bu gecikme Kredi Kayıt Bürosuna gönderilir ve geç ödeme tüm finansal kurumlar tarafından görülür.
  4. Genellikle ilk iki taksit ödenmemesi durumda, kayıtlı adrese ihbarname gönderilir.
  5. İhbarnamede verilen süre sonunda ödeme yapılmaması durumunda (genellikle bu süre 30 gündür) yasal süreç başlatılır.
  6. Yasal süreç başlatılması ile kredi dosyası bankanın ilgili avukatı veya bazı bankalarda takip birimlerine aktarılır ve bu süreçten sonra banka ile değil, bu birim veya avukat ile muhatap olunur.
  7. Bu sürecin başında genellikle haciz işlemleri de başlatılmış olur.
  8. Kredi borcunun ödenmemesi veya haciz yolu ile tahsil edilememesi durumunda, çoğu banka kredi borcunu BDDK tarafından lisanslanmış varlık yönetim şirketlerine devreder. 
  9. Varlık yönetim şirketlerine devir işlemi, yasal işlemler başlatıldıktan genellikle bir yıl sonra yapılır. 
  10. Bu süreçten sonra alacaklı varlık yönetim şirketi olur ve borcu onlar takip etmeye başlar.

Kredi borcu ödenmediği takdirde yaşanabilecek yasal takip süreci ile ilgili bilgi sahibi olmak için ilgili yazımızı inceleyin.

Kredi Ödemelerinin Gecikmesinde Yasal Süreç

2015 yılında yürürlüğe giren Tüketici Kredisi Yönetmeliği ile birbirini izleyen iki taksit ödemesi yapılmaması durumunda bankalara kredi taksitlerini iptal etme ve kredinin tamamını tüketiciden talep etme hakkı verildi. Bankalar genelde bu hakkı kullanmak için üst üste üç taksit ödemesi yapılmamasını beklese de daha öncesinde ödeme yapılmasını isteme hakkına sahipler. 

Varlık yönetim şirketi nedir, borç neden devir olur bilgi sahibi olun.

Gecikme Faizi Nedir?

Bankalar, ödemelerin gecikmesi halinde bunu gecikme faizi olarak yansıtır. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi kullanılırken sunulan faiz oranının en yüksek %30 fazlası kadar olabilir.

Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması durumunda aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olacaktır. Yani %1 ile kullanılan kredinin geciktirilmesi durumda, geciken ödemeler için (%1 faiz oranı + %1,30 gecikme faiz ile) toplamda ödenecek olan faiz aylık %2,30 olur. 

Geç Ödemelerin Kredi Notuna Etkisi

Geciktirilen ödemeler aslında sadece süreç içerisindeki krediyi etkilemez. Aynı zamanda kredi siciline olumsuz yansıyarak ileriki dönemlerde yapılacak kredi başvurularını da etkiler.

Unutmamak gerekir ki, bankalar ödeme düzenine ve büyük oranda bunun sonucunda oluşan kredi notuna bakarak kişileri değerlendirir. Eğer kredi ödemelerinde gecikmeler varsa, bu değerlendirme sonucunda yeni kredi kullanma ihtimali oldukça azalacaktır. Ayrıca bozulan kredi sicilinin düzelmesi de zaman alacaktır. Bu nedenle kredi ödemelerini düzenli yapmaya dikkat edilmelidir.

Hesaptaki Para Kredi Ödemesi İçin Çekilir mi?

Tarafınızca bir ödeme emri verilmediği sürece yasal süreç başlatılmadan farklı hesaplarınızda bulunan tutarlar tahsil edilemez. Kredi ödemesi gecikince hesaptaki para kredi ödemesi çekilir mi konusu hakkında daha detaylı bilgiyi hesaptaki para kredi ödemesi için çekilir mi yazımızı ziyaret edin. 

Kredi Ödemeleri Yapılamadığında Ne Yapmak Gerekir?

Ödemelerde zorlanmaya başlandığında borç kapatma kredisi kullanarak bütçeyi düzenleyip yeni bir ödeme planıyla oluşturmak bir seçenektir.  Ancak bu hamleyi yapmak için ödeme düzeninin tamamen bozulmasını beklememek gerekir. Çünkü her geciken ödeme dönemi için kredi notu düşeceğinden bankalar borç kapatma kredisi vermekte geri adım atabilir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder