times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Ortak Hesap Açmak

Güncelleme: 08.01.2024
Yayımlama: 28.12.2023
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Ortak Hesap Nedir?

Ortak hesap; iki kişinin sahip olduğu ve kişilerden bir kimsenin imzası ile işlem yapılabilen ve tek bir hesap numarasına sahip olan hesap türüdür. Ortak hesap sıfırdan açılacağı gibi, daha önceden var olan bir hesaba da ortak eklenebilir. Birikim yapılmasında oldukça yardımcı olan ortak hesap, kişilerin hesaba kolay erişim sağlama konusunda da avantajlıdır. 

Banka kartınıza tanımlı kredili mevduat (KMH) hesaplamanızı yaparak ne kadar ödeme yapacağınızı öğrenin. 


En Yüksek Mevduat Faiz Oranları:

* Tüm bankaların mevduat oranları görmek ve karşılaştırmak için mevduat faiz oranları sayfamızı ziyaret edin.


Ortak Hesap Açma Şartları

Ortak hesap açmak için iki kişi arasında kan bağı olmasına bakılmaz. İster akraba olsun veya olmasın, iki kişinin isteği doğrultusunda ortak hesap açılmaktadır. Fakat ortak hesap açmak istediğiniz kişiyle aranızda bir kan bağı yoksa, sizden hesabınız üzerinden alınan vergi daha fazla olacaktır. Hesabı açmak istediğiniz bankaya giderek ortak hesap açma isteğinizi bildirdiğiniz takdirde hesabınız kolayca açılacaktır. Bankaların ortak hesap açtırmak için aradığı bazı özellikler şunlardır;

  • Hesabı açmak isteyen kişilerin nüfus kâğıdı veya ehliyeti,
  • Nüfus müdürlüklerinden alınan yerleşik adres bilgileri,
  • Hesap açılırken her iki tarafın da bankada bulunmaları.

Ortak hesap açarken, müşterisi olduğunuz bankada hesabınızı açmanız her zaman daha kolay ve daha avantajlı olacaktır.

Yatırımlarınızı altında değerlendirmeyi düşünüyorsanız konu ile ilgili detaylı bilgi için altın hesabı sayfamızı inceleyin.

Ortak Hesap Kullanım Koşulları

  • Müşterek yani ortak hesap sahiplerinin hesabı kullanım oranları banka tarafından hazırlanan hesap açılış sözleşmesinde belirtildiği gibidir. Bankalar, ortak hesap açarken hesabı kullanım oranını taraflar arasında %50- %50 olarak belirler. Fakat kişiler daha sonra istedikleri şekilde hesap kullanım oranını belirleyebilirler.
  • Eğer ortak hesabı açanlar anne ve baba ise daha sonra çocuklarını da bu hesaba dahil edebilirler. Bunun için öncelikle çocuklara çocuk hesabı açılmalıdır. Daha sonra anne baba tarafından çocukların hesap kullanım oranı da belirlenebilir. Anne ve baba %30 kullanım oranı alırken çocuklar için bu oran %20 olarak belirlenebilir. 
  • Ortak hesaplarda şahıs hesaplarına göre kullanım farkı vardır. Şahıs yanı tek kişilik hesaplarda birey her türlü kararı tek başına alabilir fakat ortak hesaplarda iki kişiden bir diğerinin izni olmadan herhangi bir durum yerine getirilemez. 
  • Ortak hesap sahiplerinden birine haciz gelmesi durumunda hesapta bulunan bakiyenin sadece haciz gelen kişinin oranını etkiler. Hesapta kişilerin oranları 50-50 ise haciz hesabın yarısında geçerli olur. Aynı şekilde hesabın sahiplerinden birinin vefatı durumunda, hesabın sadece %50 si veya hesabının oranı kadar bloke olur ve bu oran hesabın sahibinin varisleri tarafından bankadan alınabilir. 
  • Ortak hesabın kapanması istendiği durumlarda, hesabı kapatmak için iki kişinin de talimatı ve imzası olması neticesinde hesap banka yetkilileri tarafından kapatılabilir. 
  • Ortak banka hesabında, ortaklardan biri payını aşar şekilde herhangi bir davranışta bulunursa, payını aşan miktar kadar diğer ortaklara karşı sorumlu ve borçlu sayılır. Ancak payını aşar şekilde bir davranışta bulunan ortak, diğer ortak adına tasarrufta bulunduğunu kanıtlarsa örneğin; ev almak, araba almak gibi bir durumda bulunur ve bu durumu kanıtlarsa bu şekilde sorumluluğundan kurtulabilir. 
  • Ortak hesap açımı sırasında iki kişiden birinin banka sözleşmesini imzalaması durumunda banka ortak hesap açma konusunda bir sıkıntı yaratmayacaktır. Fakat daha sonralarda herhangi bir olumsuzluğa karşı söz ve hak sahibi olabilmek için ortak hesap sahiplerinin hepsinin sözleşmelerde imzasının olmasında fayda vardır.

Birçok bankacılık işlemi için gerekli olan eş muvafakatnamesi (kredi eş izni) hakkında ayrıntılı bilgi edinin.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder