times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Katılım Bankaları Esnaf Kredisi

Güncelleme: 10.07.2024
Yayımlama: 29.12.2023
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Katılım bankacılığı, faizsiz bankacılık anlayışına uygun olarak faaliyet gösteren banka türüdür. Kâr ve zarara katılma esasıyla fon toplar. Ticaret, finansal kiralama ve ortaklık yöntemleriyle de fon kullandırır. Katılım bankaları, tasarruf sahipleri tarafından toplanan fonları, ticaret ve sanayide değerlendirir. Oluşan kâr veya zararı da tasarruf sahipleri arasında paylaşır. 

Ülkemizde Faaliyet Gösteren Katılım Bankaları 

Ülkemizde özel sermayeli ve kamu sermayeli olmak üzere iki tür katılım bankası kuruluşları bulunuyor:

Kamu kaynaklı katılım bankaları:

  • Ziraat Katılım Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası
  • Türkiye Emlak Katılım Bankası

Özel sermayeli katılım bankaları:

  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası

Katılım Bankaları Esnafa Nasıl Kredi Veriyor?

Katılım bankaları, KOBİ’ler için farklı borçlandırma imkânları sunar. İşletmelere finansman sağlayarak belirli bir kâr payı oranı üzerinden borçlandırır. Katılım bankalarının işletmeler için sunduğu finansman türlerini şöyle sıralanabilir:

  • Nakdi Finansman: Banka, ihtiyacınız olan mal veya hizmet alımlarını sizin yerinize gerçekleştirir. Finanse edilmiş olan tutar belirli bir vade ve kâr payı oranıyla işletmeyi borçlandırır.
  • Gayrinakdi Finansman: İşletmelerin teminat mektubu, akreditif, kabul-aval kredisi ve referans mektuplarının finansmanını sağlar. 
  • Kiralama-Leasing: Bir yatırım malının banka tarafından, işletme sahibine kiralaması olarak tanımlanabilir. Belirli sürelerde ve belli bir kullanım bedeli üzerinden işletme sahiplerine kiralanır. Süre sonunda yatırım malı, kiralayan kişide yani bankada kalır ve istendiği takdirde kullanan kişiye devredilebilir.
  • Kredi Garanti Fonu (KGF): Finansman ihtiyacı olan ve teminatı olmayan işletmelere, kefalet desteği sağlar ve banka kredisi kullanma imkânı sunar. Kefalet oranı %80 olarak belirlenmiştir.

Bankaların güncel KOBİ kredisi faiz oranları için esnaf kredisi sayfamızı ziyaret edin.

Katılım Oranları Faiz Oranlarından Yüksek Oluyor mu?

Katılım bankalarında belirlenen katılım oranı, önceden belirli değildir ve sermayenin işletilmesinden elde edilecek kâr miktarına göre belirlenir. Mevduat bankaları ise piyasadaki faiz oranlarına göre kendisinin kullanacağı faiz oranını belirler. 

Katılım bankaları ve mevduat bankalarının türleri farklı olsa da ortak bir piyasayı paylaştıkları için katılım oranı ve faiz oranları genel olarak birbirine yakın seyreder. Bankaların güncel mevduat oranları görmek için ise mevduat faizi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Katılım Bankaları Kredi Notu Değerlendirmesi Yapıyor mu?

Katılım bankaları da mevduat bankaları gibi kredi notu değerlendirmesi yapıyor. İhtiyaç finansmanı sağladıkları için, başvuruda bulunan müşterinin borç ödeme durumunun uygunluğuna göre onay veriyor. 

Kredi notunuz yeterli düzeyde değilse başvurunuzun onaylanma ihtimali düşüyor. Mevduat bankalarında olduğu gibi katılım bankaları için de ipotek gösterilebiliyor.

Esnaf sicil kaydı hakkında detaylı bilgi için esnaf sicil kaydı yazımızı inceleyin.

Katılım Bankalarının Esnafa Sunduğu Genel Faydalar

  • KOSGEB İşbirliği
  • Anlaşmalı odalara üye olan esnaflara özel oranlar
  • Hibe ve teşvikler konusunda saha ve bilgi desteği
  • IPARD Hibe programı (Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel aday ülkeler için geliştirdiği Kırsal Kalkınma Programı’dır)

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder