Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Periyodik Araç Bakımı Nedir?

Güncelleme: 21.10.2024
Yayımlama: 03.10.2024
Paylaş
İçindekiler

Periyodik Bakım Nedir?

Periyodik bakım, taşıtınızın daha iyi çalışması, güvenli ve uzun ömürlü olması için belirli dönemlerde bakım ve kontrollerinin yapılması, bazı parçaların değiştirilmesi ve azalan sıvıların yenilenmesi işlemlerine denir. 

Periyodik Araç Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Periyodik araç bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • zamanında bakım yaptırmak
  • yetkili ve uzman servisten hizmet almak
  • periyodik bakım çizelgesini baz almak
  • bakım tablosunu doğru takip etmek

Tüm motorlu taşıtlar belirli aralıklar veya belirli kilometrelerde bakım yaptırmak zorundadır. Bakım hizmetleri aracın markasına göre bazı model ve yakıt türlerine göre değişiklik gösterir. Araç muayene ücreti ve işlemleri hakkında detaylı bilgi için araç muayenesi sayfamızı ziyaret edin.

Araç Bakımı Ne Kadar Tutar?

Periyodik bakım fiyatları aracın marka ve modeline göre değişir. Genelde yetkili servislerde, araç bakım fiyatları 1.000-1,500 TL'den başlar.

Araç Bakım Fiyatları

Türkiye’de yaygın olarak kullanılan araç markalarının 2024 araba bakım fiyatlarına aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Bunun yanında aracınızın periyodik bakım tablosuna internet üzerinden ulaşamıyorsanız, yetkili servisleri arayarak bu listeleri talep edebilirsiniz.

MarkaPeriyodik Bakım Tablosu
FiatFiat Periyodik Bakım
FordFord Periyodik Bakım
HyundaiHyundai Periyodik Bakım
Mercedes-BenzMercedes Periyodik Bakım
VolkswagenVolkswagen Periyodik Bakım
RenaultRenault Periyodik Bakım
ToyotaToyota Periyodik Bakım
BMWBMW Periyodik Bakım
HondaHonda Periyodik Bakım

Araç Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Periyodik bakımların yapılma süresi araç marka ve modeline göre değişir. Sıfır araçların periyodik bakımı 10 bin km ile 20 bin km arasında yapılır. Hibrit araçlarda da 15 bin km veya yılda bir kez yapılması gerekir. Dizel araçlarda da bu ölçü 10 ve 20 bin km arasındadır. 

Bu bakım süreleri üretici firmalar tarafından çeşitli testler sonucunda araç motorlarının en uzun süre sağlıklı çalışmaları temel alınarak belirlenir. Bundan dolayı, araç sahiplerinin bu süre veya kilometreleri geçirmeden araba bakımlarını yaptırmaları önemlidir.

Araç Bakım Çizelgesi Nedir?

Araç periyodik bakımında, her markanın araç tipi ve modeline uygun bir çizelgesi bulunur. Aracınızı götürdüğünüz servis bu periyodik bakım çizelgesini baz alarak işlemlerinizi yapmalıdır. Bu çizelgeler hazırlanırken genel olarak aracın kilometresi, markası ve modeli baz alınır. 

Periyodik Bakımlarda Neler Yapılır? 

Değişen parçalar genellikle benzerdir, bakımı yapılan parçalar ise aracın modeline ve markasına göre değişir. Aşağıda belirtmiş olduğumuz değişen parçalara özellikle belli bakımlarda (100 bin km bakımı gibi) ek olarak çeşitli parçalarda dâhil olabiliyor.

Periyodik Bakımda Neler Değişir?

  • motor yağı
  • yağ filtresi
  • hava filtresi
  • polen filtresi (klimalı araçlarda)
  • yakıt filtresi

Periyodik Bakımlarda Başlıca Bakım ve Kontrolü Yapılan Parçaları

  • frenlerin bakımı ve kontrolü
  • soğutma suyu kontrolü (antifriz ölçümü yapılır, gerekliyse yenilenir)
  • far ayarı
  • ön takım kontrol
  • lastiklerin hava basıncı ve diş kontrolü 
  • şase ve kaportanın gözle kontrolü

Dizel Araç Bakımı

Aracın benzin türevine göre bakım süreleri farklılık gösterir. Bu bağlamda benzinli otomobiller için 15 bin km’de yapılması gereken periyodik bakımın, dizel otomobillerde 10 veya 20 bin km tamamlandığında yapılması gerekir.

Ayrıca araç güvenlik ekipmalarının en önemlilerinden olan hava yastığının, benzinli araçlarda 30 bin km’de kontrol edilmesi gerekirken dizel araçlar için bu süre 20 bin km olarak olmalıdır. 

Araç Bakım Formu Örneği

Araç bakımı yapacak servisler aşağıda yer alan örnek görselde olduğu gibi, araç sahipleri için öncelikle bir bakım formu düzenler. Bu bakım formunun içeriğinde araca ve araç sahibine ait bazı bilgiler ile hangi bakımların yapılması gerektiği ve fiyatlar yer alır.

Periyodik Araç Bakımı

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder