times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Havale Nedir, Nasıl Yapılır?

Güncelleme: 11.09.2024
Yayımlama: 27.12.2023
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Havale Nedir?

Havale, aynı banka içerisindeki bir hesaptan yine aynı bankadaki farklı bir hesaba paranın transfer edilme işlemidir. Havaleyi para transfer edilecek kişinin IBAN veya hesap numarasıyla internet bankacılığı, ATM, şube veya telefon bankacılığı üzerinden yapmak mümkündür. 

Havale Nasıl Yapılır?

IBAN veya hesap numarasıyla genel olarak "para transferi" kısmında yer alan havale seçeneği üzerinden yapılır. Havalede IBAN veya hesap numarası girildikten sonra kişinin adı, soyadı veya sadece baş harfleri işlemin teyit edilmesi için gösterilir. Havale aynı banka içerisinde olduğu için 7 gün 24 saat yapılabilir ve karşı tarafın hesabına 1-2 dakika içerisinde para transferi gerçekleşir.

IBAN Numarası Nereden Öğrenilir?

Kişiler kendi IBAN numarasını ilgili bankanın; şubesinden, telefon bankacılığından ya da internet bankacılığından öğrenebilir. Bazı banka hesap kartlarının üzerinden de IBAN veya hesap numarası yer alabilmektedir.

IBAN numarası 26 haneden oluşmakta ve hesap numarası da IBAN'ın son 16 hanesidir. Aşağıdaki görselde IBAN numarasının detayları incelenebilir. Daha detaylı bilgi almak için IBAN numarası nedir sayfamızı ziyaret edin.

Havale Nedir, Nasıl Yapılır?

Havale ile EFT Arasındaki Farklar

  1. Havale işlemleri tek bir banka üzerinden yapılmasına rağmen EFT işlemleri (Elektronik Fon Transferi) iki banka arasında yapılır. Bu bağlamda havale işlemi EFT işlemine kıyasla çok daha hızlı gerçekleşir.
  2. İşlem ücretleri açısından da havale EFT’ye kıyasla daha uygundur.
  3. Havale 7 gün/24 saat yapılabilmesine rağmen EFT işlemleri yalnızca hafta içi belirli bir saate kadar gerçekleşebilir.

EFT ücretleri, saatleri ve konu hakkında tüm detaylara EFT nasıl yapılır sayfamızdan ulaşın.

Banka Havale Saatleri

Havale işlemi banka içinde gerçekleştiği için tüm bankalarda 7 gün 24 saat olarak yapılabilir. EFT işlemi ise sadece resmi tatil olmayan hafta içerisinde saat 9.00 -17.00 aralığında yapılabilir. 

Havale Türleri

Havale türleri banka havalesi ve PTT havalesi olarak iki farklı şekilde yapılır. PTT'den para gönderme işlemi nasıl yapılır öğrenmek için PTT'den para gönderme nasıl yapılır sayfamızı inceleyin.

Banka Havale İşlem Ücretleri 2024

Gönderen kişinin bankada işlem ücret muafiyeti bulunmuyorsa, havale ücreti adı altında belirli bir tutar kesilir. 10 Şubat 2020 tarihinde yapılan düzenleme sonrasında bankaların alabileceği ücret ve komisyonlar  "Havale işlemlerinde ise uygulanacak azami ücretler EFT işlemleri için belirtilen ayrımlara tabi olarak ilgili ücretlerin yarısı oranında uygulanır." şeklinde belirlendi.

01.01.2024 tarihinden itibariyle belirlenen havale ücretleri şu şekilde:


4.300 TL'ye kadar 4.300,01 TL-211.100 TL 211.100 TL ve üzeri
Mobil Uygulama 2,11 TL 4,22 TL 52,76 TL
İnternet

2,11  TL

4,22 TL
52,76 TL
Düzenli Ödeme 2,11  TL
4,22 TL
52,76 TL
ATM 7,37 TL 14,74 TL 105,53 TL
Şube/Diğer 10,55 TL 21,11 TL 211,05 TL

PTT Havalesi Nedir?

Bankalarda herhangi bir vadesiz hesabı bulunmayan alıcı veya göndericinin tercih ettiği bir havale türüdür. PTT şubelerine giderek gönderici kendi ve alıcı bilgilerini girer. Alıcı kendisine en yakın PTT şubesine uğrayarak gönderilen tutarı kimlik kartıyla çekebilir ya da para PTT aracılığıyla alıcının adresine teslim edilebilir.

Genellikle banka havalesine göre işlemin tamamlanması daha uzun sürer.  Online olarak ilgili kurum üzerinden interaktif posta çeki (İPÇ) hesabı yoluyla para transferi yapılabilir.

PTT Havale İşlem Ücretleri 2024

Aşağıda yer alan tabloda 2024 yılı için geçerli PTT havale ücretleri yer almaktadır.

Havale Alt Limit Havale Üst Limit PTT İş Yerinden İPÇ/CepPTT'den
0,01 TL'den 500,01 TL'ye kadar 45 TL 7,00 TL
500,01 TL'den 1.500,01'ye kadar 65 TL 8,5 TL
1.500,01 TL'den 5.000,00'ye kadar 80 TL 10 TL
5.000,00 TL'den 10.000,00'ye kadar 110 TL 11 TL
10.000,01 TL'den 30.000,00'ye kadar 165 TL 14 TL
30.000,01 TL'den 45.000,01'ye kadar 200 TL 20 TL
45.000,01 TL'den 60.000,01'ye kadar 220 TL 22,50 TL

Banka Havalesi Nedir? 

Ağırlıklı olarak kullanılan banka havale işlemlerinde hem alıcının hem göndericinin vadesiz hesaplarının aynı bankada bulunması gerekir. Genellikle Türk Lirası üzerinden yurt içi hesaplar arasındaki para transfer işlemlerinde tercih edilir.

Banka Havalesi İçin Gereken Bilgiler

Günümüzde para transfer işlemlerinde tüm bankalar IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) bilgilerini talep eder. IBAN girilerek yapılan bu işlemler daha sağlıklı ve daha hızlı gerçekleşir.

Eğer alıcının IBAN bilgileri bilinmiyorsa, şube ve hesap numarası ile birlikte alıcının ad ve soyad bilgileri girilerek işlem tamamlanabilir. 

Hangi ortak ATM'lerden ücretsiz işlem yapılabileceğini öğrenmek için ücretsiz ortak ATM sayfamızı ziyaret edin.


En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Hafta Sonu Havale Olur mu?

Havale işlemi aynı bankaya ait hesaplar arasında yapılabildiği için hafta sonu da dahil 7/24 para transferi yapılması mümkündür.

Havale Ne Zaman Hesaba Geçer?

Havale aynı banka hesapları arasında gerçekleştiği için, işlem yapılan bankanın hızına göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak 10 dakikadan daha kısa bir sürede transfer gerçekleşir.

Havale ile para yüklemesi yapılabilen ön ödemeli kart hakkında detaylı bilgi almak için ön ödemeli kart nedir, nasıl kullanılır sayfamızı ziyaret edin.

Cebe Havale Nedir?

Cebe Havale, elektronik ortamlar üzerinden gerçekleştirilebilen bir para transfer işlemidir. Bu transfer yöntemi sayesinde bankada hesabı olmayan birine düşük bir komisyon karşılığında para göndermek mümkündür. 

Cebe havale yapmak için ilk şart bu işleme izin veren bir banka hesabının olmasıdır. Cebe havale işlemi yapılabilen bankalardan bazıları para gönderilecek kişinin T.C. kimlik bilgisini isterken bazı bankalar sadece telefon numarası ile işlem yapmaktadır. 

Havale yapılan cep telefonuna giden 6 haneli kod banka ATM’sinde ilgili işlem menüsüne girilmesiyle transfer edilen para kolayca çekilebilir. Gönderilen paranın çekilmemesi halinde ise en geç 7 gün içerisinde havaleyi gönderen hesaba para iade edilir. 

Havale ile Alışveriş Nasıl Yapılır?

Online alışverişin bu kadar yaygınlaştığı bir dönemde havale ile ödeme seçeneği sıkça karşılaşılan bir model olarak öne çıkmaktadır. 

Birçok online alışveriş sitesinde havale ile yapılacak ödemelere ekstra indirim sunulur. Bunun sebebi satıcıların havale ile yapılan ödemelerde, kredi kartı ya da kapıda ödeme seçeneklerinde olduğu gibi komisyon ücreti ödemiyor oluşudur.

Havale ile alışveriş yapmak için yapılması gereken, satıcının belirtmiş olduğu banka seçeneklerinden çalışılan bankanın seçilerek verilen Iban ya da hesap numarasına ücretin gönderilmesidir.

Yanlış Hesaba Havale

Transfer işlemlerinde ad-soyad ya da hesap numaralarında yapılacak harf veya rakam hatalarında işlem başarısız olursa para genellikle gönderilemez ve gönderici hesabına iade edilir. 

Yanlış hesaba para gönderdiğinizi fark etmeniz durumunda öncelikle hiç vakit kaybetmeden bankanızın müşteri hizmetleri servisini arayarak, yanlış hesaba para transferi yaptığınızı bildirmelisiniz. Eğer hesabın sahibi ile aynı bankanın müşterisi iseniz; banka ile direkt iletişime geçerek konuyu hızlıca çözüme kavuşturabilirsiniz. Fakat aynı bankanın müşterisi değilseniz işler biraz daha uzayacaktır.

Yanlış bir kişiye gönderilen havale işlemlerinde hesap sahibinin onayı olmadan ilgili tutar gönderici hesabına iade edilemez. Bu nedenle mutlaka girilen bilgilerin teyit edilmesi gerekir.

Banka Havale İşlemi Hangi Kanallar Üzerinden Yapılır?

Banka havale işlemleri birçok farklı alternatif kanal üzerinden yapılabilir. 

  • Banka şubeleri, 
  • ATM’ler, 
  • İnternet bankacılığı, 
  • Mobil bankacılık
  • Telefon bankacılığı üzerinden kişi işlemlerini hızlıca tamamlar. 

Şube dışı kanallar işlem ücretleri açısından daha uygun olur.

EFT ve Havale Arasındaki Farklar

EFT ve Havale para transfer işlemleridir. EFT olarak bilinen Elektronik Fon Transferi, farklı bankalar arasındaki para değişimi olarak kabul edilir. Havale işleminde ise aynı banka içerisindeki bir hesaptan diğerine para transferi için kullanılır.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder