25.000 TL'ye varan nakit fırsat!
0
faizli
Örnek Kredi Notu Raporu ve Detaylı Açıklama
Bu yazımızda Findeks’in kredi notu raporunu örnek görselin ilgili kısımları üzerinden inceleyerek, kredi notunu oluşturan bileşenlerin neler olduğunu inceleyeceğiz. Bu sayede kredi veren kurumların finansal hayatınızı nasıl gördüklerini daha iyi anlayabilir ve finansal taleplerinizi buna göre şekillendirebilirsiniz.(Sayfamızın en altında yer alan linkten örnek kredi notu görselin tamamını indirebilirsiniz.)
Findeks Kredi Notu Bileşenleri
Findeks kredi notu birçok bileşen temel alarak oluşturulur. En büyük pay ve diğer bileşenleri etkileyen en önemli unsur ise ödeme (performansı) düzenidir. Finansal ödemeleriniz düzenli olmadığı sürece kredi notu her zaman finansal kurumlar için “Riskli” kısım içerisinde yer alır. Kredi notu bileşenleri hakkında detaylı bilgi için kredi notu bileşenleri yazımızı inceleyin.
Kredi Limiti Kullanım Oranı
Limit kullanım oranı, finans kurumlarına beyan edilen toplam gelirin, ödenen aylık kredi tutarlarında düşülmesi sonucunda bulunur. Örnek görselde kullanılabilir limit 1.586 TL yani, toplam kalan limitin %52’sidir. Kalan limit oranı ise kredi değerlendirmeleri için önemlidir. Çünkü ülkemizde kredi veren kurumların çoğunluğu aylık toplam kayıtlı gelirin en fazla %50’sine kadar, aylık kredi ödemesini kabul etmektedir. Bundan dolayı örnek görsel yer alan kişinin kredi kullanma limiti, kredi veren kurumlara göre doluluk sınırında yer alır.
Kredi Limit Kullanım Oranı Kredi Notunu Etkiler mi?
Limit kullanım oranı kredi notunu da %32 oranında etkiler. Bunun nedeni, kullanılabilir limitiniz azaldıkça finans kurumlarına olan borcunuz ve dolayısı ile riskiniz artmakta, kullanılabilir limitiniz arttıkça ise borcunuz ve dolayısı ile riskinizi azalması yatmaktadır. Bundan dolayı bir kişinin finansal kurumlar ile çalışma düzgün dahi olsa, kullanılabilir limitinin dolu olmasından dolayı kredi notu (%32 oranında) düşük olabilir.
Kredi ve Kredi Kartları Ödeme Düzeni
Findeks kredi notu bileşenleri arasında en önemli ölçüt ödeme düzenidir. Kredi veren kurumlar ödeme düzeninizi aylık ve detaylı olarak görerek, kredi değerlendirmelerini de buna göre yapar. Şunu da belirtmek gerekir ki 1-2 gün gecikmeler dâhi kredi raporunda, “1 dönem gecikme” olarak görülür. Bundan dolayı ödemelerinizi son ödeme tarihine kadar yapmak, hem kredi notunuzu olumlu olarak etkileyecek, hem de kredi tahsis birimlerinin kredi talebinizi onaylamasını kolaylaştıracaktır.
Kredi Notu Oluşumu ve Risk Grubu
Findeks, kredi notu bileşenlerini değerlendirmesi sonucunda kredi notunun sayısal değerini ve risk grubunu belirler. Belirlenen grup ve puana göre kredi veren kurumlar kredi taleplerini değerlendirir. SMS, telefon ve internet yolu ile yapılan başvurulara anında cevap verilmesi de bu gruplamalar sayesinde mümkün olur. Kredi notu riskleri nedir detaylı öğrenmek için kredi notu risk grupları hakkında daha detaylı bilgi için ilgili sayfayı ziyaret edin. Ayrıca kredi notuna itiraz edilir mi öğrenmek için Findeks kredi notu itiraz sayfamızı ziyaret edin.
Kredi notu örnek görselinin tamamını indirmek için tıklayın.
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.