25.000 TL'ye varan taksitli avans
0
faizli
Kredi Kartı Üzerindeki Numaralar ve Anlamları
Kart Numarası Nedir?
Ülkemizde kullanılan kredi kartı ve banka kartlarının hepsinin üzerinde basılı olan bir sayı dizisi bulunur ve bu 16 adet rakam parçalara bölündüğünde bir anlam taşır.
Kredi kartı veya banka kartı üzerinde bulunan ilk rakam, kartın hangi ödeme sistemini kullandığını belirtir. Uluslararası ödeme sistemi olan Visa ve Mastercard’ın kendisini niteleyen bir rakam bulunmaktadır. Eğer kartınızdaki ilk rakam 4 ise Visa, 5 ise Mastercard ödeme sistemi kullanılmaktadır.
Kolay Onaylanan Kredi Kartları
Rakamlarına Göre Kredi Kartı Türleri
- 1 ve 2 havayolları kartları
- 3 seyahat ve eğlence sektörü kartları
- 4 ve 5 banka ve finans kuruluşlarının kartları
- 6 ticari kartlar ve bankaların kartları
- 7 petrol sektörü kartları
- 8 telekomünikasyon sektörü kartları
- 9 ulusal tanımlamalar
Kart üzerinde yer alan sayı dizisinin ilk 6 hanesi, kartın hangi banka tarafından verildiğini belirtir. Bu numaraya Bank Identification Number (BIN) denir ve kartınızın ait olduğu bankayı tanımlar.
Kredi Kartı Numaraları
- 4xxx xx : Visa kartları
- 51xx xx – 55xx xx : Mastercard kartları
- 6011xx, 644x xx, 65xx xx : Discover kartları
- 34xx xx, 37xx xx : Amex kartları: 15 haneli sayı dizisinden oluşur. Bu kartlarda 3. ve 4. rakamlar kartın tipini (kişisel veya ticari) ve para birimini belirtir. 5-11. sayı dizisi hesap numarasını belirtir. 12, 13 ve 14. rakamlar o hesap içindeki hesap numarasını belirtir. Son rakam da kontrol sayısını belirtir.
Kart üzerindeki ilk 6 haneden sonra devam eden 9 rakam yani 7-15’inci sayı dizisi aralığı banka tarafından belirlenmiş olan müşteri hesap numarasını simgeler. Müşteri hesap numarası, banka tarafından belirlenir ve kişiye aittir.
Kart üzerindeki sayı dizisinin son rakamı ise kontrol numarasıdır. Check digit olarak isimlendirilen bu rakam, bazı algoritmik hesaplamalarla kredi kartı numarasının geçerli olup olmadığını kontrol etmektedir. Bu rakam Luhn Algoritması ile üretilmektedir.
Kredi Kartı Son Kullanma Tarihi
Kartın ön yüzünde, kartın son kullanım tarihine ait bilgiler de bulunmaktadır. Kredi kartı veya banka kartı numarasının (16 haneli sayı dizisi) altında yer alan 4 haneli sayı dizisidir. Örneğin; 08/22 yazan kredi kartının son kullanım süresi Ağustos 2022 yılı (ağustos ayının sonuna kadar) olur.
Kredi Kartının Arka Yüzündeki Numaraların Anlamı
Kredi kartı veya banka kartlarının arka yüzünde, manyetik okuyucu üzerinde yazan bazı numaralar bulunmaktadır. Bu numaraların son üç hanesi güvenlik amacıyla oluşturulmuştur. Kart türlerine göre farklı şekillerde isimlendirilir:
- CVC (Card Validation Code) , Mastercard ödeme aracını kullanan bankaların kartlarındaki güvenlik kodunun kısaltmasıdır.
- CVV (Card Validation Value), Visa ödeme aracını kullanan bankaların kartlarındaki güvenlik kodunun kısaltmasıdır.
- CID (Card Identification Number), American Express (Amex) ödeme aracını kullanan bankaların kartlarındaki güvenlik kodunun kısaltmasıdır.
Bu kod sayesinde internet üzerinden güvenilir bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz. İnternet üzerinden yapacağınız alışverişlerde yüksek güvenlik önlemlerinin bulunduğu adresleri kullanmaya özen gösterin.
CVV veya CVC Nedir?
Türkçe karşılığı kart doğrulama kodu ya da kart doğrulama değeri olan CVC (Card Verification Code) ve CVV (Card Validation Value), kart şifresi girmeden yapılan uzaktan satışlarda güvenli alışveriş amacıyla kullanılan, kartın arkasında yer alan 3 haneli bir doğrulama kodudur.
CVV ile CVC Farkı Nedir?
CVV ve CVC aynı anlama gelir, bu kod kart şirketlerince farklı şekilde adlandırılmıştır.
- MasterCard: CVC (Card Validation Code)
- Visa: CVV (Card Validation Value)
- American Express: CID (Card Identification Number)
Kredi Kartı Güvenlik Kodu Nerede Yazar?
Kredi kartı güvenlik kodu, genellikle kartın arka yüzünde, imza bölümünde ya da imza bölümünün üst kısmında yer alır. Burada yazan kod 3 haneden daha uzunsa, son üç rakam kredi kartı güvenlik kodu olarak kullanılır.
Mastercard - Visa:
American Express:
American Express kredi kartlarında ise kartın ön yüzünde, kredi kartı numarasının üst kısmında yazan dört haneli kod, kredi kartı güvenlik kodudur.
CVV Kodunun 1. ve 2. Karakteri Nedir?
CVV kodunda 1. ve 2. karakter, 3 haneli olan kodun ilk ve ikinci hanesinden bahsedilir. Örnek olarak 567 olan CVV kodunun il ve ikincisi olan 5 ve 6 numaralarından bahsedilmektedir.
Kredi Kartı Numaralarını Başka Bir Kişiye Verdiysem Ne Yapmalıyım?
Kredi kartınıza ait numaraları başka birisiyle paylaştıysanız ve kendinizi güvende hissetmiyorsanız yapabileceğiniz en iyi yol kredi kartını iptal ettirip yeni kart talebinde bulunmaktır.
Güvendiğiniz birisi ile paylaştığınız kredi kartı numaralarınız vasıtasıyla harcama yapılıp yapılmadığını kontrol edebilirsiniz. Telefonunuza gelen mesajlara veya mail adresinize gelen maillere dikkat ediniz.
Asıl kredi kartı numarası vermek yerine asıl karta bağlı olan ve internet bankacılığı üzerinden kolay oluşturulabilen sanal kredi kartı numaralarını vermek ise her zaman daha güvenli bir yoldur.
Kredi Kartı Değişikliğinde Kart Üzerindeki Numaralar Değişir mi?
Kredi kartınız hangi nedenle olursa olsun yenilendiği takdirde farklı numaralarla size gönderilecektir. Bunun amacı, eski kartınızın tamamen kullanıma kapatılarak yeni ve farklı bir kart ile kullanımınıza devam edebilmeniz içindir. Eski kartınızla aynı numaralarda yeni kartınızın olması durumunda, yeni karta sahip olmanın herhangi bir anlamı kalmayacaktır ve güvenli olmayacaktır.
Sanal Kart ve Ek Kart Numaraları Asıl Karttan Farklı mı?
Kredi kartınıza ait sanal kart veya ek kart tanımlaması yaptıysanız farklı numaralarda kartlarınız olacaktır. Aynı kart numarasına sahip olmaları halinde farklı amaçlarda kullanabilmenize imkân yoktur. Sanal kredi kartı ve ek kart, asıl kredi kartınıza bağlı olarak çalışır ancak kart üzerindeki numaralar farklıdır. Yapılan harcamalar asıl kart üzerinden masraflandırılır.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için sanal kredi kartı yazımızı inceleyin.
Kart Değişiminden Ücret Alınıyor mu?
Kredi kartınızı herhangi bir sebeple yenilemek istediğinizde ücretsiz olarak bir yıl içinde 2 sefer yenileme hakkınız bulunmaktadır. Bir yıl içinde iki seferden fazla kart yenilemeniz durumunda ücret yansıtılacaktır. Her bankanın ücretlendirme maliyeti farklıdır. Konu hakkında daha detaylı bilgi için kredi kartı aidatı yazımızı inceleyin.
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.