25.000 TL'ye varan nakit fırsat!
0
faizli
Konut Kredisi Devredilebilir mi?
Günümüzde ev satın alabilmek için nakit, senet ya da banka kredisi seçeneklerinden birisi tercih edilir. Son yıllarda özellikle ipotekli konut satış oranlarında yüksek bir artış gözlenmiştir.
“Konut kredisi başka birine devredilir mi?” sorusu kredi kullanarak ev alan kişilerde en fazla merak uyandıran konulardan biri haline geldi. Ödemelerinde problem yaşayan kişiler kredilerini farklı kişilere devredebilmek için banka şubelerini yoğun olarak ziyaret etmeye başladılar.
Konut Kredisini Devredebilir miyim?
Konut kredisi krediyi kullanan kişi adına mevcut koşullar (faiz oranı, kredi notu, piyasa koşulları vb.) dikkate alınarak düzenlenir ve uzun bir vadeyi kapsar. Bu nedenle kredi çekerken oluşan mevcut koşullar, değişen zamanla birlikte geçerli olamayacağı için konut kredisi farklı birine devredilemez. Bu uygulama yakın akrabalık bağı olan (anne, baba, çocuk, eş vb.) kişiler için de geçerlidir.
Konut Kredisi Devam Eden Bir Ev Başkasına Nasıl Satılır?
Konut kredisi çekerken banka evin üzerine ipotek koyar ve borcun tamamı kapatılmadan koyulan bu ipoteği kaldırmaz. Öncelikle mevcut borcun kapatılması ve ilgili ipoteğin tapudan kaldırılması gerekir.
Üzerinde ipotek bulunan bir konutu satın almak isteyen kişi ya nakit ödeme yapmalı ya da diğer bir bankadan kredi kullanarak mevcut ipoteği kaldırmalıdır. Sonuç olarak öncelikle mevcut kredi borcunun kapatılması yapılması gereken ilk ve en önemli işlemdir.
Konut Kredisi Devredilemediği İçin Mevcut Faiz Oranları Geçerli Olur
Konut kredisi kullanan kişi kullandığı dönemdeki faiz oranının devir işlemlerinde geçerli olduğunu düşünür fakat devir işlemi yapılamadığından eski faiz oranı değil yeni kredi açılacağı için güncel faiz oranları sunulur. Bu durumda faiz oranı düşük olarak kredi kullanan kişiler ciddi maddi zarara uğrayabilir.
Konut Kredisi Kapatılırsa Erken Ödeme Cezası Olur mu?
Mevcut konut kredinizi, kredi sözleşmenizde yer alan vadeden önce erken kapatabilir ya da evinizi kredi vadeniz bitmeden satmak isteyebilirsiniz. İki durumda da erken kapama cezası ödemeniz gerekir. Erken ödeme cezası, 36 aydan az kalan vadeler için kalan anaparanın en fazla %1’i, 36 aydan uzun olan vadeler için ise kalan anaparanın en fazla %2’si olarak alınmaktadır. Bu hesaplama işlemini yapmak için kredi erken kapama hesaplama aracımızı kullanın.
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.