25.000 TL'ye varan nakit fırsat!
0
faizli
Kira Tespit Davası Nedir?
Kira tespit davası, kiracı ya da kiralayan tarafından açılabilen, kira bedelinin artışının ya da azaltılmasının talep edildiği dava türüdür.
Kira Tespit Davası İçin 5 Yıl Şart mı?
Türkiye Borçlar Kanunu'nun 345. maddesine göre;
“Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.
Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.
Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.”
5 yılı dolan kiracılar için, ev sahibi kira bedelinin düşük olduğunu düşünüyorsa mahkeme yoluna başvurma hakkına sahiptir. Kira bedelinin tespiti ya da kira bedelinin artırımı davalarında şu maddeler göz önünde bulundurulur;
- emsal kira bedelleri,
- piyasa araştırması
Kira Tespit Davası 5 Yıl Kuralı
Kira sözleşmesinde, kira bedelinin artışına ilişkin bir anlaşma varsa ve sözleşme 5 yıldan az süreli ise kira tespit davası açılamaz.
Kira tespit davalarında sözleşmenin uzun ya da kısa süreli olmasına göre farklılıklar bulunur.
- Kira sözleşmesinde 5 yıl aşılmamışsa;
Mahkeme tarafından verilecek kararlar on iki aylık tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) ortalamasına göre değişecektir ve yapılacak artış TÜFE oranını geçemez.
- Kira sözleşmesinde 5 yıl aşılmışsa;
5 yılı aşan sözleşmelerde TÜFE ile ilgili bir sınırlama bulunmaz. Kira bedeli TÜFE oranının üzerinde olabilir. Mahkeme; konum, çevre, enflasyon ve diğer kira oranları göz önüne alarak karar verir.
Kira sözleşmelerinde bir yıl aşılınca ne olur öğrenmek için 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ne olur yazımızı okuyun.
Kira Tespit Davası Şartları
Kira tespit davası açabilmenin şartları şunlardır;
- taraflar arasında yazılı ya da sözlü kira sözleşmesinin olması,
- dava açmakta hukuki yarar bulunması (anlaşmazlık söz konusu ise).
Kira sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler için kira kontratı nasıl doldurulur yazımızı inceleyin.
Kira Bedeli Tespiti Davası Ne zaman Açılır?
Türkiye Borçlar Kanunu’nun 345. maddesine göre dava her zaman açılabilir. Dava sonucunda kira artırımı yeni kira döneminde geçerli olsun isteniyorsa, ev sahibi yeni kira döneminden 30 gün önce davayı açmalıdır.
Yeni kira başlangıcından 30 gün önce, kira artış bedeli olacağına dair yazılı bir bildirim yapılması halinde dava kira dönemi içeresinde açılabilir.
Kira Tespit Davasını Kim Açar?
Kira tespit davaları hukuki olarak yararı bulunan herkes tarafından açılabilir. Buna göre ev sahibi ya da kiracı fark etmeksizin dava açabilir. Davalarda kira bedelinin yükseltilmesi ya da azaltılması talep edilebilir.
Kiracı ve kiralayan haklarını öğrenmek için Borçlar Kanunu'na göre kiracı ve ev sahibi hakları yazımızı inceleyin.
Kira Tespit Davası Ücreti
Kira tespit davasında harç ücreti alınır. Ücret, kira bedelinin arttırılması durumunda eski ve yeni kira bedeli arasında fark olarak yansır. Örneğin 3000 lira kirası olan bir ev, dava sonucunda 4500 liraya yükseldiyse, harç ücreti 1500 lira olarak ödenir.
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.