times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Kira Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?

Güncelleme: 05.09.2024
Yayımlama: 25.01.2023
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Kira Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?

Kira vergisi, Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen gayrimenkul (ev, arsa, iş yeri), mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen kazanç üzerinden alından bir gelir vergisi türüdür. Kira gelir vergisi beyannamesi ise elde edilen kira gelirinin bildiriminin yapıldığı dokümandır. 

Kira Beyannamesi Nasıl Doldurulur?

Kira beyannamesi e-Devlet sistemi üzerinden veya GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) internet sitesi üzerinden doldurulabilir. 

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca bankaların konut kredilerini karşılaştırmak için konut kredisi sayfamızı ziyaret edin.

e-Devlet Üzerinden Kira Beyannamesi Doldurma

  • e-Devlet sistemine şifreniz ile giriş yapın.
  • e-Devlet sisteminden arama kısmına "internet vergi dairesi" yazarak ilgili sayfayı açın.
  • Açılan sayfada "hazır beyan sistemi" sekmesinden "buradan beyanname doldur" bölümünü tıklayın.
  • "hızlı erişim" menüsünden "hazır beyan" bölümüne tıklayın.
  • Hızlı Erişim/Hazır Beyan seçeneğine gelindiğinde Kira, Ücret, Menkul Sermaye İradı, Diğer Kazanç ve İratlar olarak çıkan seçeneklerden “kira” seçerek sisteme girişi tıklayın.
  • Açılan “dönem seç” sayfasından "2023 beyannamesini doldur" bölümünü tıklayın.
  • Bu sayfada istenilen irtibat telefonu ve gayrimenkulün türü, kira gelirinin ait olduğu yıl, elde edilen süre, hisse, yıllık kira geliri (hisseye düşen) ve il/ilçe adres bilgilerini girin.
  • 3A beyan edilecek gayrimenkul sermaye iradı, kira gelirleriniz elde edilen kira geliri tutarının yıllık tutarını bu bölümde beyannameye yazın.

GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) Hazır Beyan Sistemi Üzerinden Kira Beyannamesi Doldurma

www.gib.gov.tr sayfasından e- işlemler menüsündeki hazır beyan sisteminden önceden hazırlanmış kira gelir beyannamesinde yer alan "Beyanname Doldur" menüsü üzerinden önceden hazırlanmış olan beyannamenizi onaylayıp gönderebilirsiniz. Burada önemli olan hazır doldurulmuş olan beyannamenizi kontrol edip, eksiklik veya hata olması durumunda bu bilgileri düzelterek beyannameyi onaylayıp gönderiyor olmanızdır. 

Kira Gelir Beyannamesi Hesaplama

Kira Gelir Vergi tutarı hesaplanırken öncelikle konut kira gelirleri toplamından istisnaya tabi olan bölümler çıkarılır. Kalan bölüm için yapılan giderler tespit edilerek matrahtan düşülür ve kalan kısmın girdiği dilimlere göre ödenmesi gereken vergi hesaplanır. Buna damga vergisi de eklenir.

Ne kadar kira gelir vergisi ödemeniz gerektiğini hesaplamak için kira vergisi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Kira Gelir Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

Kira vergisi beyannamesi kira gelirinin elde edildiği yıl için bir sonraki yılın mart ayının 1 ila 31 arasında verilir. Örneğin 2022 yılı için elde edilen kira gelirinin beyannamesi 2023 Mart ayının 1 ila 31'i arasında verilir. Verilen beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. 

2023 Kira Gelir Vergisi Muafiyeti Ne Kadar?

Konut kira geliri elde eden kişiler, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarın (2022 yılı için istisna tutar 9.500 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmadığı için kira vergisinden muaf sayılırlar. Sonuç olarak, 2023 yılı içinde elde ettiğiniz toplam kira geliriniz 21.000 TL'nin altındaysa kira vergisi ödemeniz gerekmez.

Kira Gelir Vergisi Ödeme

Hesaplanan kira gelir vergisi;

  • Bağlı bulunduğunuz vergi dairesine,
  • Bağlı olduğunuz vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,
  • Tahsile yetkili banka şubelerine,
  • Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ödeyebilirsiniz.  

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder