times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Gayrimenkul Sertifikası

Güncelleme: 22.09.2023
Yayımlama: 27.03.2017
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Gayrimenkul Sertifikası Nedir?

Gayrimenkul sertifikası, emlak projelerinin yatırım aşamasında küçük paylara bölünerek belirli bir oranının satın alınmasına imkân sağlayan bir sertifikadır. Bir ev alacak kadar sermayesi olmayan kişiler gayrimenkul sertifikası sayesinde ev alabilir. Aynı zamanda gayrimenkul projelerinin herkesin alabileceği küçük paylara bölünerek oluşturulan bir yatırım aracıdır da denilebilir. Yani, gayrimenkul sertifikası ile projeye ortaklık yapanlar dilerse projeden daire alabileceği gibi isterse yatırıma hissesi oranında ortak da kalabilirler. İhtiyaç halinde ya da istendiğinde aldıkları hisseyi Borsa İstanbul üzerinden satabilirler.

Konut Kredisi Hesaplama

Gayrimenkul Sertifikasından Kimler Faydalanabilir?

Gayrimenkul sertifikası;

  • Yatırım aracı,
  • Bireysel veya kurumsal,
  • Yerli ve yabancı tüm yatırımcılara açık bir sistemdir.

Özellikle artan gayrimenkul fiyatları nedeniyle mevcut birikimi gayrimenkul alımı için yeterli olmayan ve krediler konusunda güvensizliği olan bireysel tüketicilerin ağırlıklı olarak tercih etmesi mümkün olacaktır. Faizsiz ev alma yöntemleri hakkında detaylı bilgiyi faizsiz ev alma yöntemleri sayfamızdan edinin.

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları

Gayrimenkul Sertifikasından Nasıl Faydalanılır?

Gayrimenkul sertifikası Borsa İstanbul üzerinde işlem gören bir yatırım aracıdır. Dolayısı ile gayrimenkul sertifikası almak isteyen kimseler,

  • Bankalar veya yatırım aracılığı yapan firmalar yolu ile
  • Gayrimenkul sertifikası arz eden firmaların talep toplama tarihlerinde doğrudan alım yapabilirler.

Gayrimenkul sertifikası almak için mutlaka yatırım hesabı bulunması gerekir. Yatırım hesabı yok ise gayrimenkul sertifikası almak için konsorsiyum üyesi aracı kurumları öğrenerek bu aracı kurumlardan yatırım hesabı açılması gerekecektir. Alınacak olan evin gerçek değerini bulmanın yöntemleri hakkında detaylı bilgiyi alacağınız evin gerçek değerini bulmanın yöntemleri sayfamızı ziyaret edin.

Gayrimenkul Sertifikası Almak İçin Alt Limit Nedir?

Gayrimenkul sertifikası almak isteyen kişilerin ilk olarak alabileceği alt limit 42,50 TL olarak belirlenmiştir. Kişiler istediği kadar üst limitlere çıkarak sertifika alabilirler.

Gayrimenkul Sertifikası Sistemi Nasıl İşliyor?

Gayrimenkul sertifikası sistemi hem bir yatırım aracı hem de gayrimenkul sahibi olmak için kredi kullanımına gerek olmaksızın işlem yapabilme imkânı sunar. Projelerde gayrimenkul paya bölme esnasında gayrimenkullerin şerefiye farkları da pay adetlerine yansıtılıyor.

  1. Gayrimenkul sertifikası halka arz işlemi sona erdikten sonra, gayrimenkul sertifikaları borsada işlem görmeye başlıyor ve proje teslimine kadar borsada oluşan fiyattan istenildiği zaman alınıp satılabiliyor.
  2. Teslime kadar olan sürede projeye konu gayrimenkullerin bir kısmı pay sahipleri tarafından satın alınabiliyor.
  3. Bu durumda teslim sonrası satılan gayrimenkuller dışında kalan pay miktarı pay sahiplerine açık artırma yöntemi ile satışa sunuluyor.
  4. Son olarak ise her bir pay başına toplanan hasılat hesaplanıyor.
  5. Hasılat paya bölünerek pay başına değer belirleniyor.
  6. Belirlenen bu pay değeri ise pay sahiplerine ödeniyor.

Gayrimenkul Sertifikasının Avantajları Nelerdir?

  • Gayrimenkul sertifikasında küçük bütçeler ile büyük yatırımlar yapılması hedefliyor.
  • Tüketicilerin artan gayrimenkul fiyatları nedeni ile kredi vb. borçlanma işlemlerine gerek duymadan gayrimenkul sahibi olmasına imkân tanıması, sistemin sağladığı en önemli avantajlardan.
  • Ayrıca yalnızca gayrimenkul sahibi olmak değil, yatırım amaçlı proje ortaklığı ile yatırım yapmak için de sistemden faydalanmak mümkün.
  • Yatırım amaçlı gayrimenkul sertifikaları, proje teslim süresine kadar istenildiği takdirde borsadaki fiyat üzerinden veya teslim sonrası ortaya çıkacak pay başına değer üzerinden satılarak nakde çevrilebiliyor.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder