times
Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Elektrik Faturası Ödenmezse Ne Olur?

Güncelleme: 08.11.2024
Yayımlama: 30.05.2022
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Elektrik faturalarında yer alan son ödeme tarihine kadar ödeme yapılmazsa, ödenecek bedele günlük faiz eklenir. Son ödeme tarihi geçtikten sonra elektrik hemen kesilmez. Borç bir süre daha ödenmezse, elektrik dağıtım şirketi tarafından ikinci kez ödeme bildirimi yapılır. Bu bildirime ikinci ihbarname de denir. İhbarname; posta, e-posta, kısa mesaj ya da telefon yoluyla tüketiciye ulaştırılır.

İhbarnameden sonra beş iş günü içinde borç ödenmezse elektrik kesilir ve sayaç, elektrik dağıtım şirketi görevlileri tarafından mühürlenir. Elektrik kesildiğinde tüketiciye kesme ihbarnamesi bırakılır. Bu ihbarnamede elektrik sayacındaki son kullanım verileri ile enerjinin kesildiği tarih ve saat belirtilir. Kesilen elektrik, faizi ile toplam borcun ödenmesi ile açılır. Ancak sonraki ay gelecek faturaya kesme açma bedeli yansıtılır.

Elektrik Faturalarında Gecikme Faizi Ne Kadar?

Elektrik faturası gecikme faiz oranı, elektrik dağıtım şirketleri tarafından belirlenir. Bu sebeple farklı kurumlar tarafından farklı faiz oranları uygulanabilir. Ancak bu oran, yönetmelikte belirtilen azami oranın üzerinde olamaz. Gecikme faizi, faturada belirtilen son ödeme tarihinden sonraki gün işlemeye başlar ve günlük olarak eklenir. Faturanın kesildiği dönem uygulanan faiz oranı otuza bölünerek günlük faiz oranı hesaplanabilir. 

Ayrıca enerji maliyetlerinizi aşağı çekmek için Piagrid gibi farklı enerji alternatifleri sunan platformları değerlendirebilirsiniz.

Kesilen Elektrik Borç Ödendikten Sonra Ne Zaman Açılır?

Fatura bedeli ödendikten sonra imar yerleşim alanında 24 saat içerisinde, imar yerleşim alanı dışında 48 saat içerisinde yetkili personel tarafından elektrik açılır. Elektrik dağıtım şirketi personelinin bizzat gelerek sayacı açması gerekir, bu sebeple personelin yoğunluk durumuna göre aynı gün içinde de açılabilir. Ödeme, hafta sonları ya da resmi tatillerde yapılırsa, ilk iş gününün beklenmesi gerekebilir. Ancak, bazı elektrik dağıtım şirketleri, resmi tatiller ve hafta sonlarında da hizmet verebilmek adına nöbetçi personel çalıştırır. Acil durumlarda ödeme yapıldıktan sonra kuruma bildirilirse, varsa nöbetçi personel yönlendirilebilir. 

Elektrik Kesme Açma Bedeli Ne Kadar?

Ödenmeyen fatura sebebiyle kesilen elektrik, borcun ödenmesiyle yeniden açılır. Ancak, bir sonraki ay faturasına kesme açma bedeli yansıtılır. Bu bedel, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından açıklanır ve belirli aralıklarla arttırılır. Güncel elektrik kesme açma bedeli, alçak gerilim için 37 lira 30 kuruş ve orta gerilim için 189 lira 80 kuruş olarak belirlenmiştir.

Elektrik Kesildikten Sonra Fatura Ödenmezse Ne Olur?

Elektrik kesildikten sonra 90 gün içinde geçmiş döneme ait borçlar ödenmezse, elektrik dağıtım şirketi tüketicinin sayacını söker. Ayrıca, ödenmemiş tüm faturalar için de icra takibi başlar. Bu durumda geçmiş döneme ait tüm borçlar ve eklenen faizin yanı sıra mahkeme masrafları da tüketiciden tahsil edilir. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder