Yıllık İzin Ücreti Hesaplama
Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Yıllık izin ücreti temelde brüt veya net ücret üzerinden hesaplanır.
Kullanılmamış yıllık izin süresi ve aylık maaşını girerek günlük net kazanç bulunur.
Günlük net kazanç izin günü ile çarpılarak izin ücreti hesaplanır.
Yıllık İzin Nedir?
Yıllık izin, çalışana bir iş yerinde deneme süresi de dâhil işe başladığı günden itibaren en az bir yıl çalıştıktan sonra verilen dinlenme hakkıdır. Kanundaki adı yıllık ücretli izindir. Yıllık izin işveren tarafından çalışdan alınamaz ya da çalışan tarafından vazgeçilemez.
Çalışanın çalıştığı her yıl bir izin hakkı doğar ve çalışanın yıllık izin hakkını gelecek yıl içinde fiilen kullanması gerekir. Çalışırken izin hakkı yerine para ödemesi yapılamaz.
Yıllık İzin Süreleri
Yıllık İzin Çalışma Aralığı | Yıllık İzin Günleri |
1 ila 5 yıl (5’inci yıl dâhil) | 14 gün |
6 ila 15 (15’inci yıl dâhil) | 20 gün |
15 yıldan sonra | 26 gün |
50 yaşından büyük çalışan (50'nci yaş dâhil) | 20 gün |
18 yaşından daha küçük çalışan (18'inci yaş dâhil) | 20 gün |
Tabloda belirtilen izin günleri yasal olarak işveren tarafından verilmesi gereken en alt yıllık izin süreleridir. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre bir çalışan yıllık izin hakkı için 1 yılını doldurmalıdır. Ancak iş yeri inisiyatifinde 1 yıl dolmadan yıllık izin hakkı işçiye verilebilir.
Kolay Onaylanan Kredi Kartları
Yıllık Ücretli İzne Hak Kazanma Şartları
4857 sayılı Kanun'un 59. maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır.
İşçinin yıllık izin ücretine hak kazanabilmesi için iş yerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de dâhil olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olması gerekir. İşten ayrılan işçi için son 5 yıl içinde kullanmadığı yıllık izni var ise yıllık izin ücreti ödenir.
Örnek Yıllık İzin Ücreti Hesaplama
Yıllık izin ücretini temelde brüt veya net ücret üzerinden hesaplayabilirsiniz. Hesapkurdu.com Yıllık İzin Ücreti Hesaplama aracımız net maaş üzerinden hesaplama yapmaktadır.
Aylık net maaşı 20.000 TL alalım. Kullanılmayan yıllık izin süresi de 10 gün olsun.
20.000/30 ile 666,66 TL günlük net kazanç bulunur. 10*666,66 ile toplan alınacak yıllık izin ücreti olan 6.666,66 TL hesaplanmış olur.
Yıllık İzin Ücreti Net mi Brüt Ücrete Göre mi Hesaplanır?
Aslında net maaş da brüt maaş üzerinden hesaplanıyor. Bu yüzden temelde brüt maaş üzerinden yıllık izin ücreti hesaplanır diyebiliriz.
Brüt maaş tutarından gelir vergisi, damga vergisi ve SGK kesintileri yapılarak çalışanın eline geçecek net ücret elde edilir. Asgari ücret üzerinden çalışan kişilerde damga vergisi, gelir vergisi kesintisi olmaz. Sadece SGK kesintileri çıkarılır.
Kullanılmayan Yıllık İzin Ne Olur?
İşveren kullanılmayan yıllık izin günü sayısı kadar çalışana günlük net ücreti üzerinden ödeme yapmak zorundadır. Çalışanın vefatı durumunda varisleri tarafından bu hak talep edilebilir. Vefat eden kişinin kıdem tazminatı ne olur incelemek için sayfamızı ziyaret edin.
En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:
Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faiz oranlarına göre hesaplama yapmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.
Yıllık İzin Ücreti Ne Zaman Ödenir?
Çalışanın hizmet akdinin feshi durumunda, hak kazanıp da kullanmadıkları senelik izin sürelerine ait ücretlerinin akdin feshedildiği tarihte hak kazanmış olur. Bu ücretler akdin feshedildiği ayın kazancına eklenmesi gerekir.
Kaynak:
Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.