Kredi Dosya Masrafı Hesaplama

Güncelleme: 11.10.2024
Paylaşshare-rounded
Çekilecek Kredi Tutarı

TL

Calculator-2

Dosya Masrafı Nasıl Hesaplanır?

1

Hesaplama alanına çekilecek kredi tutarını girin.

2

Hesapla butonuna tıklayarak ödenecek dosya masrafını görüntüleyin.

İçindekiler
scrollup

*Dosya masrafı hesaplama aracımız, bankaların konut, taşıt, ihtiyaç kredisi için alabilecek en yüksek dosya masrafı tutarını hesaplar.

*Güncel faiz oranları ile konut, taşıt, ihtiyaç kredisi hesaplama yaparak ödeme planı oluşturmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.


En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca bankaların konut kredilerini karşılaştırmak için konut kredisi faiz oranları sayfamızı ziyaret edin.


Kredi Dosya Masrafı Nedir?

Kredi tahsis ücreti veya genel kullanımıyla dosya masrafı, 2014 yılında çıkan "Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği"  ile düzenlenen, çekilen bireysel kredi tutarının en fazla binde 5’i olarak alınabilen bir kredi masraf kalemidir. Örneğin, 100 bin TL bireysel kredi için bankalar tüm kredi süresi boyunca toplamda en fazla 500 TL kredi tahsis ücreti (dosya masrafı) alabilir.

Ancak sigorta, ipotek ve ekspertiz masrafları, dosya masrafı içerisine dâhil değildir. Çünkü bu ücretleri her ne kadar kredi veren kurumlar tahsil etse de aslında işlemi yapan kurumlara (sigorta şirketlerine, ekspertiz firmalarına) aktarılır. Ayrıca dosya masrafı dışındaki ödemelerden yasal olarak kredi veren kurumlar herhangi bir komisyon da alamaz.

Kredi Dosya Masrafı (Kredi Tahsis Ücreti) Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Kredi Dosya Masrafı (Kredi Tahsis Ücreti) Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Konut Kredisi Dosya Masrafları

  • Dosya masrafı (kredi tahsis ücreti): Kullanılan kredi tutarının binde 5'i.
  • Ekspertiz ücreti: 9.000 TL ila 20.000 TL arası.
  • Taşınmaz rehin ücreti (ipotek tesis ücreti): 1.500 TL ila 3.000 TL arası.
  • Konut sigortası: Konutun ili, ilçesi, metrekaresi, yaşı ve sigorta şirketine göre fiyatı değişkenlik gösterir.
  • Zorunlu deprem sigortası (DASK): Yasal zorunluluktur. Konutun ili, ilçesi, metrekaresi, inşa yılı ve yapı tarzına göre fiyatı değişkenlik gösterir. 

Konut kredisi kullanacak kişilerin toplam masrafları yukarıda yer alan kalemlerden oluşur. Bunlarında dışında yasal bir zorunluluk olmasa da bankalar genel olarak hayat sigortası yapılmasını da talep eder. 

İhtiyaç Kredisi Dosya Masrafları

  • Dosya masrafı (kredi tahsis ücreti): Kullanılan kredi tutarının binde 5'i.
  • Hayat Sigortası: Kredi kullanacak kişinin yaşına, kredi tutarına ve sigorta şirketine göre değişkenlik gösterir.

Sigorta ürünleri kredi kullanımında yasal olarak zorunlu tutulamaz. Bunun için hayat sigortası vb. sigortalar zorunlu olmadan tavsiye niteliğinde sunulur ve talep etmeyen müşterilerine bankalar sigorta yapamaz. Ancak bankalar sigorta yapılmasını istemeyen müşterilerinin kendileri açısından daha yüksek bir risk taşımasından dolayı daha yüksek bir faiz oranı genel olarak sunar. Bu konuda detaylı bilgi almak için kredi işlemlerinde sigorta yazımızı inceleyin.

Taşıt Kredisi Dosya Masrafları

  • Dosya masrafı (kredi tahsis ücreti): Kullanılan kredi tutarının binde 5'i.
  • Taşıt kredisi rehin ücreti: Taşıt rehin işlemleri için herhangi bir masraf yapılması durumunda talep edilir.
  • Kasko sigortası: Zorunlu olarak talep edilemese de kredi kullanma şartlarından biri olarak istenir. 

Örnek Dosya Masrafı Hesaplama

Çekilen Kredi TutarıAlınabilecek Dosya Masrafı
20.000 TL100 TL
100.000 TL500 TL
200.000 TL1.000 TL

Kredi Tahsis Ücreti Geri Alınır mı?

2014 yılında çıkarılan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği, bankalara resmi olarak müşterilerinden kredi tahsis ücreti tahsil etme hakkı tanımıştır. Ancak bu ücret, kredi miktarının binde 5'ini geçemez. Bu miktarın üzerinde kredi tahsis ücreti ödeyenler, ödedikleri fazla ücreti geri alabilir.

2014 yılından önce kullanılan kredilerde sözleşme maddelerinin bir kısmı haksız şart kapsamına girdiği için, bankaların müşterilerinden tahsil ettiği dosya masrafı ücretlerini geri ödemesine karar verildi. Ekim 2014’te yürürlüğe giren yönetmelik ile birlikte dosya masrafı, kredi tahsis ücreti olarak değiştirilmiş, dosya masrafı tek seferde yüksek ücretler olarak karşımıza çıkarken, kredi tahsis ücreti, altı ya da on iki vade olmak üzere daha cüzi miktarlar olarak tahsil edilir.

Kredi tahsis ücreti ve diğer kredi masrafların iadesi hakkında detaylı bilgi için kredi dosya masrafı iadesi sayfamızı ziyaret edin.

Haksız Şart Nedir?

Tüketici lehine olan durumları tüketici ile konuşup anlaşmadan tek taraflı olarak sözleşmeye koyan, sözleşmeden doğan hak ve yükümlülükleri kötü niyet kullanarak tüketici aleyhine işleyen sözleşme koşullarına haksız şart denir. 2014 Ekim’den önce kredi sözleşmelerinde yer alan haksız şartlar sebebi ile bu tarihten önce ödenen kredi dosya masraflarının geri ödemesi mümkündür.

Kaynaklar:

04.10.2014 Tarihli 29138 Sayılı Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler İlişkin Yönetmelik

Hesapkurdu.com Konut Kredisi

Makaleyi faydalı buldunuz mu?

3,8 Puan - 195 Kullanıcı

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder

Hesapkurdu Fırsatlarından Haberdar Ol!

Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!

Devam ederek aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

  1. Ana Sayfa
  2. >
  3. Kredi
  4. >
  5. Konut Kredisi
  6. >
  7. Kredi Dosya Masrafı Hesaplama
  8. >